БУНДЕВА, ПАСУЉ, ЈАБУКЕ: Ево које намирнице МОРАТЕ ЈЕСТИ како бисте ојачали ИМУНИТЕТ пред зиму!
Хранљиве
Како се приближава зима веома је битно да ојачате свој имунитет и припремите се за зиму и сезону грипа. Уколико током јесени будете јели управо ове намирнице, не морате бринути за своје здравље током зиме.
ШТА ПОГРЕШНО РАДИМО? Грешаке у нези зуба које све покваре
1. Бундева
- Једна шољица бундеве садржи више влакана него шољица кеља - каже нутрициониста Самина Калу. Уз то је и изврстан извор лутеина и зеаксантина, антиоксиданаса који играју кључну улогу у одржавању здравља очију. Незаслађени пире од бундеве додајте у смути или у јогурт.
2. Броколи
- Изврстан извор витамина К, Ц и Е, броколи садржи и фолну киселину, калијум, калцијум и влакна - каже нутрициониста Аријана Кулинченко. Броколи помаже раду пробаве, доприноси кардиоваскуларном здрављу, а има и противупална својства. Броколи можете да кувате с белим луком и лимуновим соком оних дана када немате превише времена за кување.
3. Карфиол
- Богат је влакнима, витамином Б, антиоксидансима и колином - наводи Кулинченко. Карфиол помаже у губитку килограма, штити од рака и помаже приликом учења и памћења. Ако га употребите уместо пире кромпира или као корицу за пицу, нико неће приметити разлику.
4. Брусница
- Иако су препознате као средство за спречавање инфекција уринарног тракта, бруснице су делотворне за читаво тело. Сушене бруснице поспешују здравље црева, а регулишу и шећер у крви код дијабетеса типа 2 - наводи дијететичар Анђела Госкило. Извор су и витамина Ц и потпомажу орално здравље и нормално функционисање имунитета.
5. Цвекла
- Цвекла садржи фолну киселину и калијум - наводи нутрициониста Аманда Милер. Она предлаже додавање цвекле у смутије или у печене посластице.
6. Слатки кромпир
Батат садржи витамин А који потпомаже здравље очију, а садржи и влакна за здравље црева. Слатки кромпир се може у исхрану укључити и уместо тоста или хлеба за доручак. Др Милер предлаже сечење слатког кромпира на кришке које ћете испећи у тостеру, а затим на њих намазати најдражи сос.
АНТИБЕБИ ПИЛУЛЕ ИЗАЗИВАЈУ ДИЈАБЕТЕС!? Ево који су главни узрочници ове болести код ЖЕНА!
7. Ораси
- Познате су добробити ораха за здравље срца, али истраживања су показала како су ораси добри и за когнитивне функције, ментално здравље, здравље црева и одржавање телесне тежине. Истраживање је чак показало да жене на медитеранској исхрани које уз то конзумирају и орахе, имају мањи ризик за развијање гестацијског дијабетеса и гојење током трудноће - тврди нутрициониста Стефани Мидлберг. Она предлаже конзумацију ораха уз овсене пахуљице, слатки кромпир или као један од састојака у песто сосу.
8. Јабуке
Јабуке су богате топивим влакнима, а одржавају ситост док истовремено смањују холестерол. Обичним посипањем кришки јабука циметом добићете нискокалоричну грицкалицу.
ВЕЖБА ЗЛАТА ВРЕДНА: Проведите ПЕТ МИНУТА у ОВОМ положају и решите се ОСАМ најчешћих БОЛЕСТИ!
9. Прокељ
- У једној порцији налази се 3,8 грама протеина и 147 % препорученог дневног уноса витамина К - наводи Лиса Рид, стручњак за кондицију. Препоручује припрему прокеља у рерни с маслиновим уљем, сољу и балзамико сирћетом.
МИОМИ, ТРУДНОЋА: Ево зашто се јављају грчеви после менструације и треба ли да бринете
10. Сочиво
- Влакна, протеини и фолна киселина из сочива одлични су за здравље срца. Сочиво врло једноставно замењује и месо - тврди нутрициониста Далија Марин.
11. Шипак
- Антиоксиданси и витамин Ц из шипка потпомажу здрављу имуног система. Истраживања показују како шипак смањује ризик од настанка кардиоваскуларних болести, губитка густине костију, хипертензије и других хроничних симптома - наводи дијететичар и нутрициониста Кит Томас Ајуб. Тврди да шипак можете да конзумирате мешањем истог у грчки јогурт, салате или овсене пахуљице.
ЧЕСТО СЕ БУДИТЕ НОЋУ? Ево трикова које можете да пробате да бисте заспали
12. Пасуљ
- Особе које у своју исхрану редовно укључују пасуљ, мање ће бити гојазне, живеће дуже, а имају и нижи ризик од развоја рака или дијабетеса типа 2 - тврди Ајуб. Уз то, пасуљ је богат влакнима и протеинима.