ЕЛИМИНИШЕ УПАЛЕ И БОЛОВЕ: Ова намирница ЧУВА СРЦЕ, пуна је витамина, подстиче мршаљење и делује ДИЈУРЕТИЧКИ
Зову је и "КРАЉИЦОМ ЈЕСЕНИ"!
Бундеву не зову џебе краљицом јесени. Заправо је једна од најбољих намирница коју можете изабрати за свој јесењи мени. Једнако је добра печена и кувана, а можете је јести и у потажима и разним куваним јелима. Поред овога имате и семе бундеве које је такође веома здрав извор влакана, масти и протеина, штити срце и подстиче пробаву.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/10/02/screenshot_from_2021-10-02_07-43-38.jpg?itok=f6AAYs-1)
"МИСЛИЛА САМ ДА ИЗБАЦУЈЕМ ТУМОР! УБЕЂЕНА ДА УМИРЕМ" Одједном је осетила ОШТАР БОЛ У КАРЛИЦИ, а онда се појавила и КРВ! Са 47 година ЗАВРШИЛА У БОЛНИЦИ, није ни знала шта у њој РАСТЕ
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/12/14/profimedia-0528997052.jpg?itok=oDf9MMmx)
Природни лек који СПРЕЧАВА ХРКАЊЕ: Само попијте овај сок пред спавање и имаћете МИРАН САН
- Спада у ниско калоричне намирнице, у 100г плода има само 26 калорија и не садржи засићене масноће или холестерол.
- Богата је влакнима, минералима и витаминима. Нутриционисти је препоручују у програму исхране за смањење сувишних килограма и код проблема са лошим холестеролом.
- Понаша се као антиоксиданс јер је пуна витамина А, витамина Ц и Витамина Е.
- Храна која је природно богата витамином А помаже организму да се заштити од слободних радикала, одржава функције коже и добра је за вид.
- Богат је извор минерала као што су, бакар, калцијум, калијум, фосфор. Бундева је одличан диуретик и препоручује се особама с реуматским тегобама, гихтом, упалом мокраћних путева, бубрега и жучи.
- Облог од свеже изрендане бундеве се примењује за ублажавање болова од проширених вена.
Семенке бундеве
Семенке бундеве су заиста одличан извор влакана и незасићених масних киселина које су добре за здравље срца. Поред тога, концентрација протеина, минерала и витамина је велика. 100 г семенки бундеве има 559 калорија, од ћега је 30 г протеина (31% ниацина, 17% селена, 71% цинка).
Богате су амино киселинама, триптофаном, који претвара серотонин у организму и утиче на добар сан. Садрже и низ других корисних састојака, од целулозе и пектина до салицилне киселине. Семенке бундеве су одлично средство против цревних паразита, па се најчешће препоручују као учинковита намирница против дечијих глиста.
Да бисмо сачували што више храњивих састојака, семенке треба ољуштити непосредно пре употребе, при чему не треба уклоњати танку, сиво-зеленкасту опну богату храњивим састојцима. Семе се користи и за лечење хипертрофиране (увећане) простате, када га треба јести пресно и свакодневно.
Припрема: Бундеву преполовите на пола и кашиком издубите део у коме се налазе семенке. Добро их исперите, оцедите, а потом ставите на папир како би се просушиле.
Када се осуше, распоредите их у науљени плех, по жељи посолите или попрскајте маслиновим уљем и пеците око 20 минута на најјачој ватри. Промешајте их након сваких пет минута и извадите из рерне када порумене.
Поред соли, семенке можете зачинити чилијем како би биле љуте, или циметом односно јавором у случају да желите сладак укус. Савет: Посебно се препоручује трудницама, дојиљама и старим особама.