БУКВАЛНО ПРЖИ САЛО! Чај од ове биљке одличан је за мршављење, али и за женско здравље, лако се припрема, свима је доступан
Веома укусна, ароматична и лековит лист и корен.
Коморач је лековита, ароматична и хранљива зачинска биљка која благотворно делује на организам. Осим што убрзава мршављење, коморач највише помаже код проблема са стомаком. Користи се за ублажавање тегоба дигестивног тракта, затвора, грчева, желудачне киселине и надимања.
Коморач садржи мноштво минерала и антиоксиданата који штите тело од болести, нарочито оних изазваних оксидативним стресом, укључујући гојазност. Захваљујући влакнима, семенке коморача подржавају здрав метаболизам и помажу телу да ефикасније уклони токсине, а такође помаже и излучивање вишка воде из организма.
За припрему чаја који подстиче губитак тежине потребни су вам следећи састојци:
- 30 грама цвета хајдучке траве,
- 30 грама кантариона
- 30 грама семена коморача
- помешајте све биљке
Три супене кашике мешавине ставите у пола литра кључале воде и кувајте 10 минута. Оставите да се охлади, затим процедите. Конзумирајте три пута дневно.
Напомена: Пре него што почнете са употребом овог чаја, обавезно се посаветујте са својим лекаром.
Коморач је одличан за здравље жене
Коморач је погодан за жене које су у периоду лактације јер подстиче производњу млека. Поред тога уље коморача је одлично за стабилизацију менструалног циклуса јер ублажава болне менструације, проблеме који се код жена јављају у менопаузи, а користи се и код полицистичних јајника.
Истраживање је показалао да жене које су узимале 100 милиграма овог уља током осам недеље, значајно су поправиле стање организма у периоду менопаузе. Ипак, не препоручује се да ово уље конзумирате орално или у виду ароматерапије, посебно не у периоду трудноће, све док се око тога не консултујете са својим лекаром.
Оно што је веома битно да знате је да ово уље може умањити ефекат контрацептивних пилула.
Семе коморача
Семе коморача може бити веома ефикасно у процесу варења. Обично се користи као зачин у разним јелима, а постоји и медицинско семе коморача које се користи као лек против надиманај, а прави се тако што се кашићица семена потопи у шољицу вреле воде и остави се на двадесет минута да одстоји.
Коморач у исхрани
Коморач је одличан као додатак богатим зеленим, лиснатим салатама. Нарежите пар листова и додајте у салату, то ће је обогатити и нутритивно и естетски, а укус је тотално другачији. Такође га можете додавати као зачин у разне чорбе од поврћа.
Када је реч о семену, потражите га у делу са зачинима и у том обику га можете користити као зачин за чорбицу од кромпира или када кувате пасуљ, а посебан шмек даје хлебу.
У 100 г сировог сецканог коморача налази се:
- Калорија: 27
Шећер:занемарљиво
Витамин Ц:14%
Влакна:11%
Калијум:10%
Молибден:10%
Манган: 9%
Бакар: 7%
Фолати (фолна киселина) :6%
Фосфор: 6%
Магнезијум: 4%
Калцијум: 4%
Гвожђе: 4%
Витамин Б3: 4%
Пантотенска киселина: 4%