Целер као зачин, лек и афродизијак! Неправедно запостављен!
Није на одмет знати.
Упркос свим нутритивним и здравственим вредностима, целер је ипак некако запостављен у нашој кухињи. Целер као зачин, лек и афродизија!
Корен често завршава у супи, за њим и лишће, а онда све скупа заврши у канти за смеће.
ЦЕО ЖИВОТ ПОГРЕШНО ЈЕДЕТЕ ОМИЉЕНЕ СЛАТКИШЕ: Ово је МНОГО бољи начин! (ВИДЕО)
ДА НЕ ПОВЕРУЈЕШ! Изненадиће вас КОЛИКО калорија има у ВОЋУ!
Решите проблем алергијског ринитиса: Направите лек против кијавице
Штета, јер имати у кући главицу, две целера или стручак светлог, ароматичног лишћа може резултирати правом гозбом и кад нам се чини да немамо ништа у фрижидеру.
Корен је здрав и укусан и кад је сиров – нареже се на штапиће, покапа лимуновим соком и зачини. На пример, преливом од јогурта или сенфа...
Не мора бити сиров ако укућани нису љубитељи јако хрскавог поврћа, може се, веома танко нарезан, кувати на пари шест, седам минута. Лепо изгледа, прозиран је и мирисан. Може се додати у салату или сок заједно с броколијем куваним на пари.
Без целера је рижото сиромашнији, може бити главни глумац крем-чорбе, лако се претвара у пире у комбинацији са кромпиром и пармезаном. Може се пећи заједно са кромпиром и пастрњаком у рерни, запечен са маслацем и хлебним мрвицама прилог је месу, а уз салату самосталан оброк. Зар није штета само га искувати у супи и бацити?
Целер слови као чистач организма – има диуретско деловање, помаже при искашљавању. Одличан је као средство против надимања и пробавних тешкоћа.
Садржи, међу осталим, витамине К, Ц, витамине Б комплекса, калијум, фолну киселину и влакна, као све коренасто поврће.
Стари су гастрономски мајстори о целеру писали као о поврћу афродизијачких својстава. То им није било довољно па су препоручивали да се салате на бази целера још поспу и језграма ораха.
Кад се купује корен целера, прво правило гласи – мање је више. Велике кугле у средини су често шупље и спужвасте. Кад се купује целер лишћар, бољи је онај светлији, чије су стабљике и врхови веома ароматични.
Зато се додаје салатама, на пример куваној пилетини зачињеној преливом од јогурта, уз мало лимуновог сока, сецканих капара и на четврт нарезаних куваних јаја. Може се и пунити мекшом горгонзолом помешаном с мало јогурта или сока од грејпа.
Целеров корен брзо оксидира па га након гуљења треба потопити у воду с лимуновим соком или само накапати соком. Након тога, с њим се може радити заиста свашта.
ПРАКТИЧАН САВЕТ! Како да вам се не магле наочари ако носите маску
Чудотворни напитак од ланеног семена: Избацује токсине, топи килограме и уклања целулит! (РЕЦЕПТ)
Стално причамо о води с лимуном, али шта ће се догодити ако почнемо да пијемо воду с медом?
НИСУ САМО ГОДИНЕ И ГОЈАЗНОСТ ФАКТОР РИЗИКА За људе који имају ову болест корона вирус је ПОСЕБНО ОПАСАН