ОВО СВИ РАДИМО ПОГРЕШНО: Нутриционисткиња ОТКРИВА зашто не треба конзумирати КАФУ пре оброка
Ево где лежи тајна успеха правилно избалансиране исхране...
Велику пажњу у свету здраве исхране изазива правилна комбинација намирница, које ће задовољити све наше дневне потребе. Ма колико год биле здраве, уколико се не комбинују правилно неке намирнице могу бити чак и штетне по наш организам.
Које нарминице би требало што чешће да комбинујете, а које да избегавате, који је најважнији оброк у току дана и шта то можете да грицкате а да вас "не гризе" савест, открила нам је позната нутриционискиња-дијатетичар Маја Асталош.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/11/07/lek_za_dijreju_postoji_22.jpg?itok=hnYaNaKQ)
ВИНКА ИЗ ЧАЧКА ТВРДИ - ОВО ЈЕ НАЈБОЉА ОБЛОГА ЗА СКИДАЊЕ ТЕМПЕРАТУРЕ: Обнавља тело, а бол нестаје БРЗО
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/11/08/jaja1.jpg?itok=HTuFsiG1)
ЈЕСТЕ ЛИ СВЕСНИ ШТА ЈЕДЕТЕ? Ево шта значи зелени круг око куваног ЖУМАНЦЕТА и колико је ОПАСАН по здравље
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/11/08/pecivo-20211107_132122.jpg?itok=AU02oiuR)
ПЕЦИВО СА ОРАСИМА И ПЛАЗМОМ: Толико је добро, да се ТОПЕ у устима! (ВИДЕО РЕЦЕПТ)
- Комбинација месо и кромпир је добра, само је битан начин припреме. Ми би требали да уносимо беланчевине и угљене хидрате али је битно да намирнице не буду пржене, поховане и печене у дубоком уљу, већ барене, динстане и куване на пари.
Месо и поврће треба да је заступљено у истом оброку, а кромпир спада у ред поврћа које је битно за наш организам.
- Доручак јесте најважнији оброк у току дана јер носи највише енергије која нам је неопходна да би прегурали дан.
Најбоља комбинација за доруцак су куване житарице од целог зрна (јечам, хељда, амарант, киноа,
Требало би да избегавамо сухомеснате производе, јаја и прерађевине (виршле, паштете и слично) за доручак. Житарице су сложени угљени хидрати који постепено улазе у крвоток и не ремете равнотежу инсулина и дају довољно енергије за преподневне активности.
- Кафу је боље конзумирати после оброка јер покупи слободне масти и избацује из организма.
Млеко можете користити и обрано ако немате интолеранцију на лактозу, биљна млека се лакше варе јер не садрже антибиотике и хормоне као ни холестерол.
- Грицкање између оброка се не препоручује, важно је да имамо 5 оброка дневно - три главна и две ужине. Тада је концентрација шећера константна и нема потребе за грицкањем. Битно је да су оброци добро избалансирани и редовни на 3 часа да не би дошло до пада енергије у току дана.
- У вечерњим часовима треба конзумирати протеине, јер за последицу имају убрзавање метаболизма масти. Топло препоручујем намирнице као што су: млади сир, риба, месо, јогурт, јаја,
- Пре дијете урадите општу лабораторију (крвна слика, шећер, гвожђе,
Зато немојте држати дијету на своју руку, она мора бити персонализована по вашим стандардима, мерама и потребама које морате задовољити у току дана. Ако је вашој пријатељици или колегиници успела нека од познатих дијета, то не значи да ће бити делотворна и за ваш организам.
Пратите универзалне савете нутрициониста како би требала да изгледа правилна исхрана, без забрана и рестриктивних мера. Првенствено ћете свој организам навићи на природну и здраву храну, а уколико буде неопходно, уз договор са нутриционистом лакше ћете избацити токсичне ствари из исхране које праве проблем у вашем телу.