ДОКТОР АПЕЛУЈЕ - Ове јабуке немају НИКАКВУ ВРЕДНОСТ, а ако желите здраве и хранљиве плодове, бирајте ову стару СРПСКУ сорту
Пажљиво је анализирао неке које су најчешће на нашем тржишту и ево његовог закључка.
Јабуке су једно од најчешће пестицидима третираног воћа, због чега изазивају страх и нелагоду код многих. Колико су заправо здраве, о томе је говорио једном прилком у јутарњем програму професор доктор Војислав Перишић.
Судећи према његовим речима, није свеједно коју врсту јабука бирамо. Доктор је истакао да јабука коју сматрамо „симболом“ здраве исхране уопште не вреди организму.
Он је анализирао 3 сорте и ево до којих закључак је дошао:
Грени смит
„Пажљиво сам анализирао, по питању састава и корисности је грени смит најнекориснија, али има најмање калорија! Па сад, ви видите, причам ја са воћарима по Шумадији. Та јабука нема ни мирис, никакав! Русија је једно време масовно увозила наше грени смит јабуке, питам ја воћара, каже не иде више, и литература каже да продукција и продаја падају. Ко хоће да мршави, са што мање угљених хидрата, тај ће јести ту јабуку, али она за здравље није важна“, рекао је он.
Јабука кожара
Једна јефтина, а укусна сорта која успева код нас је кожара, коју доктор препоручује јер се ретко прска и богата је здравим састојцима.
- Погледајте јабуку кожару. Она је најстарија аутохтона сорта, она се не прска. Природна је, нема потребе за прскањем. Гледајте даље, постоји и подврста кожаре, зове се дапсићка. Једном сам био на једној сахрани, близу Берана, само у том селу близу та сорта рађа. Дапшићи. Изузетно хранљива, у односу на грени смит је шампион света. Лепо и мирише. Када су српске мајке пратиле војнике на ратиште, увек су стављале у пешкириће и једну јабуку - рекао је он.
Златни делишес
Златни делишес је анализирао као следећу сорту и рекао да би требало да се припазе људи који пазе на шећер у крви, јер ова сорта јабуке садржи много шећера.
„Златни делишес је јабука која има највећи проценат шећера, 16 одсто, зато сам својевремено пекао ракију од ње. Гоји, не смете дневно појести више од две, имају око 200 калорија“, рекао је он. Поређења ради, једно парче хлеба има 100 калорија!
Када је најбоље јести јабуке, зависи од организма до организма.
-Зависи који тип, ако је кожара, она за 45 минута изађе из желуца. Мало си сит, буји паји, и онда хоћеш да замезиш. Срби не треба да се брину о томе да ли ће у току зиме бити снабдевени витаминима и минералима. Без цитруса можемо, али нам је јабука неопходна, има витамине А, Ц, Е и селен. Божје је воће! Једите јабуке и не брините за здравље. Могу да се једу ујутру, пре доручка, а ја воће вечерам. Морам да вам кажем, ујутру вам воће даје фруктозу, она је ментални катализатор, спрема нас за посао - рекао је проф. др Периш