ДОКТОРКА САВЕТУЈЕ СТАРИЈЕ ОД 50 ГОДИНА: "Чак иако немате болове у костима превентивно би требало да конзумирате ове две ствари!"
Чак и ако тренутно не осећате никакве симптоме који би указивали да су вам кости слабе, попут болова у леђима или склоности ломовима, кључно је дати приоритет здрављу костију.
- Остеопороза је често тиха болест јер људи који је развију можда неће приметити никакве промене све док кост не пукне - каже др Лаурен Глеасон.
Како старимо, тако губимо коштану масу и густину. Код жена се тај губитак убрзава након менопаузе зато што је естроген потребан за здравље костију, а у тој фази се значајно смањује.
За разлику од жена које доживљавају брзи губитак коштане масе након менопаузе, код мушкараца то долази поступније. Један од начина изградње јаких костију је исхрана.
Важно је фокусирати се на две ствари - калцијум и витамин Д.
- Иако су ове храњиве материје важне за здравље костију, знамо да већина одраслих не конзумира довољно калцијума или витамина Д - каже дијететичарка Катие Dodd. Др Глеасон се слаже.
- Важно је јести храну богату калцијумом. За жене од 50 година и млађе и за мушкарце од 70 година и млађе циљ је 1000 милиграма калцијума дневно. За жене старије од 50 и мушкарце старије од 70 то се повећава на 1200 милиграма дневно - додала је.
Имајући то на уму, Dodd свима препоручује да сваки дан конзумирају млеко.
- Ако не подносите млеко, купите обогаћене варијанте које осигуравају и калцијум и витамин Д - истиче.
Осим млека, на њезном списку за куповину увек су и сир и јогурт. А ако не подносите млечне производе уопште, онда можете конзумирати тамно лиснато поврће попут кеља, броколија и блитве, као и лосос, сардине, скушу и јаја.
Важно је и да смањите унос кофеина и алкохола, који су повезани са смањењем густине костију до које долази с годинама, те да не занемарите важност вежбања.