ОПРЕЗ
Ово ПОВРЋЕ подстиче стварање ЧВОРИЋА на ШТИТНОЈ ЖЛЕЗДИ - Сматрамо га изузетно здравим, а лекари УПОЗОРАВАЈУ на њега
Обратите пажњу, обавезно се мора термички обрадити!
Поврће као што су кељ, прокељ, броколи, блитва и спанаћ познати су по својој нутритивној вредности и богатству витамина и минерала. Ипак, лекари упозоравају на потенцијалне здравствене ризике ако се ово поврће конзумира сирово или недовољно термички обрађено. Посебну пажњу треба обратити на њихов утицај на штитну жлезду.
Зашто је термичка обрада битна?
Поврће из породице крсташица, као што су кељ, прокељ, броколи, блитва и спанаћ, садржи супстанце познате као гоитрогени, које могу негативно утицати на функцију штитне жлезде. Гоитрогени су природни хемијски спојеви који могу ометати способност тела да користи јод, што је кључно за производњу хормона штитне жлезде. Без адекватне количине јода, може доћи до смањења производње хормона штитне жлезде, што може изазвати хипотиреозу или у екстремним случајевима, довести до настанка гушавости.
Шта се дешава када се поврће не обради термички?
Када се кељ, прокељ, броколи, блитва и спанаћ конзумирају у сировом стању, гоитрогени могу у великим количинама ометати апсорпцију јода и негативно утицати на функцију штитне жлезде. Ово може резултирати:
Смањењем функције штитне жлезде: Гоитрогени могу блокирати способност тела да користи јод, што може довести до смањења производње хормона штитне жлезде. Смањена функција штитне жлезде може узроковати симптоме попут умора, депресије, повећане осетљивости на хладноћу и проблема с тежином.
Развијањем гушавости: Дуготрајно излагање високим нивоима гоитрогена може узроковати повећање штитне жлезде, познато као гушавост. Ова појава може довести до отежаног дисања и гутања, као и естетских проблема.
Повећаним ризиком од хипотиреозе: Хипотиреоза је стање у којем штитна жлезда не производи довољно хормона. Симптоми укључују умор, суву кожу, повећану тежину и менталну маглу.
Како термичка обрада помаже?
Термичка обрада поврћа, посебно кување на пари, може значајно смањити ниво гоитрогена и учинити поврће безбеднијим за конзумацију. Током кувања, гоитрогени се разлажу, што смањује њихов утицај на функцију штитне жлезде. Препоручује се кување ових намирница најмање 5 минута на високој температури да би се осигурало да су гоитрогени неутрализовани.
Препоруке за конзумацију
Кување на пари: Ово је једна од најсигурнијих метода за смањење гоитрогена. Кувајте поврће на пари 5-10 минута пре конзумације.
Кување у води: Ако кувате поврће у води, обавезно га скувајте довољно дуго да би се гоитрогени разложили. Вода у којој се поврће кувало може бити одбачена јер може садржавати разложене гоитрогене.
Разноврсна исхрана: Уведите разноврсност у своју исхрану како бисте смањили ризик од прекомерног излагања гоитрогенима. Комбинујте термички обрађено поврће са другим нутритивно богатим намирницама.
Конзумирање поврћа попут кеља, прокеља, броколија, блитве и спанаћа може донети многе здравствене користи, али је важно да се овај користан део исхране припрема на прави начин. Узимање у обзир препорука за термичку обраду може вам помоћи да избегнете потенцијалне здравствене проблеме и уживате у свим предностима овог хранљивог поврћа.