ПИЛА САМ ДОМАЋИ КВАСАЦ: Тело и здравље ми се променило за само ПАР НЕДЕЉА
Не користи се само за пецива, његова намена је вишеструка.
Квасац је незаобилазан у производњи хлеба, колача, пива и других алкохолних пића па и неких егзотичних намирница попут ферментиране соје.
У народној медицини, пивски квасац познат је као лек за многе болести, а место је нашао и у званичној медицини. Најбољи је суви, јер га организам потпуно искоришћава.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/333528/profimedia-0528983901.jpg?itok=6HATctks)
УБЕЂИВАЛИ СУ НАС ДА НЕ ПОСТОЈИ, А ПРАВИ ОГРОМНЕ ПРОБЛЕМЕ: Ево како на брак утиче мушки климакс!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/07/21/rolnice.jpg?itok=cizNzUjP)
Споља хрскаве, а опет се ТОПЕ У УСТИМА: Сочне ролнице са месом какве још нисте јели! (ВИДЕО)
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/333528/profimedia-0282381075.jpg?itok=a7meeL40)
ШТА СЕ ТО ДАНАС ДОГАЂА: Водолије ИСХИТРЕНЕ, Шкорпије - емотивно ОСЕТЉИВЕ...
Међутим, имајте у виду да га не треба узимати у свежем стању из више разлога - брзо се квари, горког је укуса, изазива надимање, гљивице га узимају из хране у пробавном тракту, витамине Б групе који су им потребни за развој и размножавање, а организам није у стању да из живих ћелија (гљивица) искористи ни витамине Б групе, нити друге хранљиве састојке.
Природан антибиотик
Суви пивски квасац је и природни антибиотик, јер контролише бактерије које би могле да буду штетне за организам, а истовремено подстиче учинак бактерија корисних за добар рад црева. Само једна супена кашика доброг пивског квасца задовољава дневне потребе људског организма.
Лековита смеса и за мршављење
Квасац је богат витаминима Б групе, протеинима, есенцијалним аминокиселинама и разним минералима, пре свега хромом и селеном. Истраживања су показала да квасац, ако се узима у малим количинама (у већим количинама се не препоручује, јер је тешко сварљив) може да делује као природни антибиотик и пречишћивач пробавних органа те да доприноси равнотежи масноћа и шећера у крви. Неки га препоручују и за лакше мршављење.
Свежи квасац користио се као природни лек још у античко доба, а и данас се препоручују лековите куре квасцем тако што се узима на празан стомак или између оброка, 1-2 кашичице, растопљен у мало воде или млека, или растопљен у устима, 1-3 пута на дан.
Умирујућа маска за лице
Од квасца се припремају и маске за лице, за умирење акни и других кожних упала и пречишћавање и улепшавање тена. Обично се суви квасац помеша са млаким млеком у смесу која се на лицу држи док се не осуши, а потом се темељно испере топлом, па хладном водом. Маска за лице може се добити и мешањем квасца са ружином водицом.