Ево зашто би требало да почнете да пијете јогурт свакодневно - ИЗНЕНАДИЋЕТЕ СЕ!
Пијете јогурт тек понекад?
Испијање шоље јогурта дневно може да смањи ризик од развоја рака плућа, показала је нова студија.
НАМАЖИТЕ ПРОШИРЕНЕ ВЕНЕ ОВИМ УЉЕМ: Нестаће као руком однесене, а ПОТПУНО ЈЕ ПРИРОДНО!
ОВО УЉЕ ЈЕ ЈЕДНО ОД НАЈЗДРАВИЈИХ: Делује као АНТИДЕПРЕСИВ, добро је за рад пробаве и за кожу!
Предности турске кафе: Ево зашто треба да пијете омиљени напитак без икаквих додатака!
Научници су утврдили да они који имају ову навику имају и 20 одсто нижи ризик од рака плућа, у поређењу са онима који не конзумирају јогурт сваког дана.
Осим тога, истраживање је показало да је ризик од рака плућа код оних који уз јогурт уносе и намирнице богате влакнима, нижи за више од 30 одсто.
Студије су до сада показале да неки пробиотици, бактерије које се налазе у јогурту, имају антизапаљенска дејства и да штите од рака.
Неке раније студије су показале и да је конзумирање млечних производа, посебно сира и јогурта, повезано са нижим ризиком од дијабетеса типа 2.
За потребе најновије студије, тим научника је анализирао 10 истраживања из САД, Европе и Азије, у којима је укупно учествовало 1,44 милиона људи. Анализирали су њихов унос влакана и јогурта, а затим пратили колико је њих оболело од рака плућа.
Испоставило се да је код оних који су свакодневно пили по шољу јогурта ризик од рака плућа нижи за 19 одсто, а код оних који уносе доста влакана кроз воће, поврће, хлеб, без обзира на конзумацију јогурта, ризик је био мањи за 15 одсто. Код учесника који свакодневно пију јогурт и једу намирнице богате влакнима, ризик је био нижи за чак 33 одсто!
Научници верују да је ефекат такав због пребиотика који се налазе у намирницама богатим влакнима и пробиотика у јогурту.