ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ открио које ТРИ СТВАРИ НИКАД НЕ БИ ЈЕО! Неке избегава, а друге не жели ни да помирише!
Конзумирање воћа, поврћа и интегралних житарица је важно за опште здравље и смањење ризика од развоја хроничних болести.
Конзумирање воћа, поврћа и целовитих житарица важно је за опште здравље и смањење ризика од развоја хроничних болести. У реду је повремено да се приушти храна која се можда и не сматра здравом, али гастроентеролог Сармед Сами каже да постоје намирнице којима приступа с крајњим опрезом. Тачније, њих три у потпуности избегава.
Овако се ХРАНЕ МОНАСИ са СВЕТЕ ГОРЕ - Здрава храна без конзерванса, ове намирнице су обавезне на трпези
ПРАВИ УДАРАЦ У СТОМАК! Намирнице које важе за здрав доручак, али су заправо прави СТРЕС за организам ујутру
Прерађено месо
Месо које је током припреме димљено, сушено, сољено или су му додати конзерванси, доцтор Сами избегава у широком луку. Прерађено месо укључује кобасице, сланину, шунку и месне деликатесе. Обрада меса може помоћи у побољшању његове текстуре и рока трајања, али ако се поједе у прекомерним количинама, такође, може да нашкоди нашем здрављу. Ране студије на животињама сугерисале су да со може да уништи одређене сојеве бактерија lactobacillus у цревима, иако су потребна додатна истраживања. Али више забрињава додавање нитрата и нитрита, који се користе за очување њихове боје и укуса. Према Светском фонду за истраживање рака, ови се спојеви могу претворити у штетне хемикалије зване нитрозамини у цревима, који се сматрају фактором ризика за колоректални рак."Прерађено месо има мало влакана, а висок удео засићених масти. Не једем га", додаје др Сами.
Млечна храна с високим уделом масти
Млечни производи укључују млеко, павлаку и сир, а тело опскрбљују протеинима и извор су калцијума. Но, др Сами тврди да нису за свакога. Наиме, нетолеранција на лактозу једна је од најчешћих интолеранција на храну.Ово стање може довести до нежељених симптома након конзумације млечне хране јер лактоза пролази непробављена у дебело црево, где је бактерије ферментирају. Симптоми укључују надутост, бол у стомаку, гасове и пролив.
"Ова храна обично је богата мастима, иако су доступне безмасне варијанте. Засићеним масноћама потребно је више времена за пробаву, што може погоршати симптоме пробавних сметњи и рефлукса, а такође придоноси упали у цревима. Такође, млечни производи с високим уделом масти могу пореметити цревне бактерије", истиче лекар.
Храна пржена у дубоком уљу
Пржена храна може узроковати желучане проблеме јер успорава пражњење желуца због велике количине масти. Прекомерна конзумација масноће може оптеретити производњу жучи, узрокујући симптоме попут надутости, мучнине и грчева.
Високе температуре које се користе за пржење хране такође производе спојеве које тело тешко разграђује, што може придонети упали и оксидативном стресу у пробавном систему.