МИГРЕНА
Ове намирнице једемо свакога дана, а оне су ГЛАВНИ ОКИДАЧ МИГРЕНА и главобоља!
Хемијски спојеви из неких намирница сужавају крвне судове због чега јаче осећамо бол.
Мигрена је јака главобоља која почиње нагло, а бол у глави је обично пулсирајућ.
Многи фактори подстичу напад мигрене- од менструалног циклуса или овулације, мањка или вишка сна, стреса, а окидач могу бити и намирнице које конзумирамо.
Утврђено је да су главни прехрамбени покретачи мигрене хемијски спојеви вазоамини јер узрокујусужење крвних судова. Тирамин који се налази у јогурту , киселом млеку и сиревима, црвеном вину, сухомеснатим производима и изнутрицама један је од њих“, напомиње академк и неуролог Вида Демарин.
Главобољу могу да подстакну и кофеинска пића, тамна чоколада и риба, црвени и бели лук, спанаћ, целер, цвекла, зелена салата, ананас, банана, авокадо, шљиве.
У ризичне намирнице спада и храна која садржи сирће и квасац, те нитрите и мононатријум глутамат који се користе као конзерванси,аспартам- вештачки заслађивач, тетразин, сумпорни диоксид, со и натријум бензоат (конзерванс).
Чак и температура хране може да утиче на појаву главобоље па је најбоље да храна буде мало топлија и да је држите на собној температури.
Са друге стране, храна богата magnezijumm и витамином Б2 може смањити учесталост болних главобоља.
Србија Данас/Крстарица/М.К./Пренела: Т.О.