Покушавате да ОСТАВИТЕ ЦИГАРЕ? Онда морате да знате која храна садржи НИКОТИН - може да вам помогне код КРИЗА, а НЕ ШТЕТИ
Студија је показала да је једење ових намирница заиста ефикасно
Свако ко је пушач зна да је остављање дувана претешка одлука. Разлог томе је што никотин изазива озбиљну зависност, а симптоме апстиненције не треба подцењивати – веома су реални и могу да потрају дуго, нарочито ментална борба коју треба да водите.
У Србији око трећине одраслих конзумира цигарете и друге дуванске производе, а годишње због пушења умре 15.000 људи.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/10/01/shutterstock_1188809275.jpg?itok=lhdMNi5H)
Једино 36-ЧАСОВНИ ПОСТ помаже код САЛА НА СТОМАКУ - Метода која приморава тело ДА ПОЧНЕ ДА ТОПИ резервоаре МАСТИ
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/10/01/shutterstock_287262995.jpg?itok=D17EBFx4)
Није крива ВАКЦИНА против Ковида, ни ХЕПАРИН! Научници дошли до ЗАСТРАШУЈУЋЕГ ОТКРИЋА да ОБИЧНА ПРЕХЛАДА може изазвати СМРТОНОСНИ поремећај КРВИ
Број пушача у Србији старијих од 15 година је 2,8 милиона - проценила је Светска здравствена организација (СЗО).
Иако влада уверење да је никотин најштетнији састојак цигарета, истина је да на здравље више утиче на стотине других хемикалија у дувану.
Деловање никотина може утицати на краткорочне функције мозга, сузити крвне судове, повећати крвни притисак и пореметити рад срца.
Пушењем једне цигарете унесе се у организам око 1,5мг никотина, а летална доза за одраслу особу је 60мг. До смрти долази због респираторне парализе. Никотин се ресорбује се преко велике респираторне површине плућних алвеола за неколико секунди током пушења, а у много мањој мери и локално кроз кожу и слузокожу.
Ефекти никотина остварују се двојако: специфичним агонистичким деловањем на никотински тип ацетилхолинергичких рецептора и неспецифично, покрећући механизме награде и позитивног поткрепљења, преко допаминергичког и других система који учествују у механизмима стварања зависности.
Код хроничних пушача долази и развоја зависности и на психолошком и на физичком (физиолошком) нивоу. Такође се јавља читав низ промена и сметњи у функционисању и на когнитивном, афективном и соматском плану.
Било да је у питању дуван или електронска цигарета постоји низ алата које можете користити да се ослободите никотина. Фластери и жваке су међу најпопуларнијим. Али да ли сте икада размишљали о својој исхрани?
Никотин је природно произведен алкалоид и стимуланс који се налази у биљци названој Помоћница (Соланацеае), која долази из породице велебиља. То значи да је дуван породице којој припадају и парадајз и плави патлиџан. Што последично доводи то дога да сваког дана уносимо мале дозе никотина у уобичајеном воћу и поврћу.
Студија објављена у часопису "Ницотине анд Tobacco Research" обављена на 1.000 пушача показала је да су они који су јели највише воћа и поврћа имали три пута већу вероватноћу да ће остати без дима најмање 30 дана.
Штавише, престанак пушења је повезан са повећаним апетитом и повећањем телесне тежине. Зато је добра идеја да уместо нездравих слаткиша и грицкалица једете нискокалорично воће и поврће.
- Иако је никотин природно присутан у воћу, поврћу и другој храни коју свакодневно једемо, нивои су изузетно мали, тако да нема шансе да постанете зависни од њих, каже Маркус Линдблад.
- Када конзумирате ову храну, мале концентрације никотина путују кроз црева и ваше тело их лако вари. У поређењу са тим, никотински производи (као што су никотинске кесице) имају много веће количине никотина који се апсорбују у крвоток. Никотин који се налази у биљкама велебиља и другој храни мери се у микрограмима (µг). Милион µг једнако је једном граму, тако да су нивои минимални.
- Међутим, добро је да људи разумеју шта је никотин и где се може наћи.
Маркус се осврће на воће, поврће и другу свакодневну храну у којој се може наћи никотин.
Плави патлиџан
- Једна од свакодневних намирница које садрже никотин, а које се често налазе у вегетаријанским јелима, је патлиџан. Ово поврће је у ствари велика биљка из породице велебиља и на грам веома вољеног воћа наћи ћете изненађујућих 100 µг никотина.
Међутим, требало би да поједете 10 кг патлиџана да бисте конзумирали исту количину никотин као код цигарета.
- То би била прилично велика мусака!
Кромпир
Познато је да Срби воле да једу кромпир у свим облицима
- У просеку, кромпир може да садржи око 15 µг/грам никотина, рекао је Маркус.
- Зрели и зелени кромпири садрже већу концентрацију никотина (око 42 µг/грам), али је, на срећу, мање је вероватно да ће се конзумирати у овом облику. Међутим, ако одлучите да изгњечите кромпир или га направите у пире, концентрација никотина може порасти и до 52 µг/грам.
Карфиол
Маркус је рекао да је карфиол једна од најизненађујућих свакодневних намирница које садрже никотин.
- Иако карфиол заправо није у породици велебиља, он и даље садржи око 16,8 µг/грам никотина, рекао је он.
Зелене паприке
Зелене паприке се лако убацују у тестенине, кари и салате.
- Можда је то само мала количина, али зелена паприка може да садржи између 7,7 и 9,2 µг/грам никотина, рекао је Маркус.
Парадајз
Парадајз је вероватно најизненађујуће поврће које садржи никотин.
- Док незрели парадајз обично садржи већу концентрацију никотина, како зри концентрација има тенденцију да опадне, рекао је Маркус.
- Просечан парадајз који ћете наћи у супермаркету вероватно садржи око 7,1 µг/грам никотина.
Чај
Обожавано пиће широм Велике Британије, чај је такође део породице велебиља.
- Неки кувани и инстант чајеви (и црни и зелени) могу да садрже никотин. Обично се концентрација никотина у чајевима креће од 100 до 285 µг/грам, тако да би опет требало да попијете много напитака да бисте осетили било какав ефекат од тога.