ВЕГАНИ, ИЗГЛЕДА ДА СТЕ У ОПАСНОСТИ: Студије показале да ове НАМИРНИЦЕ смањују ризик од СРЧАНОГ И МОЖДАНОГ УДАРА, кључна је умерена количина
Шест група намирница су "кључне" за смањење ризика од обољења од којих годишње премине 18 милиона људи
Опростите, вегани, али стручњаци кажу да су млечни производи и риба неопходни део здраве и избалансиране исхране, и да су кључни у спречавању најтежих болести. Наиме, студије су показале да су пуномасни млечни производи једна од шест група намирница које су "кључне" за смањење ризика од срчаног и можданог удара.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/07/09/profimedia-0162343649.jpg?itok=7wr_NTSb)
Јесте ли чули за АЈУРВЕДУ?: Традиционална ИНДИЈСКА МЕДИЦИНА која лечи и ДУШУ И ТЕЛО, ево којим НАМИРНИЦАМА се постиже идеална равнотежа
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/07/09/shutterstock_1626849835.jpg?itok=3P-Hahq0)
"ГРОЗНИЦА КРВАРЕЊА ИЗ ОЧИЈУ": Светска здравствена организација упозорава да СМРТОНОСНИ ВИРУС стиже у Европу, симтоми које изазива су ЈЕЗИВИ
Истраживање спроведено на скоро 250 000 људи показало је да риба, ораси, махунарке и поврће такође смањују шансе од ових обољења. Истраживање се заснивало на пет великих независних студија из 70 земаља.
Упркос томе што је последњих година повезивано са најтежим обољењима и срчаним проблемима, црвено месо се такође показало као неизоставан део здраве исхране, али стручњаци твде да је кључна да се једе у "умереним количинама".
Међутим, они су тврдили да се ово односи само на непрерађено месо, за разлику од сланине и кобасица, које спадају у прерађевине.
Резулати истраживања су показали да је оптимална здрава исхрана обухватала три до четири недељне порције махунарки, седам порција орашастих плодова, две до три порције рибе и 14 порција пуномасних млечних производа - укључујући млеко, јогурт или сира.
Показало се да се такође могу конзумирати "умерене количине" – или једна порција дневно – целих житарица и непрерађеног меса, кажу истраживачи. Ово може укључивати једну кришку хлеба, пола шоље куваног пиринча, јечма или киное и отприлике 85 г куваног црвеног меса или живине.
Водећи аутор студије др Ендрју Менте рекао је: - Храна са ниским садржајем масти заузела је централно место у јавности, прехрамбеној индустрији и креаторима политике, а ознаке исхране су фокусиране на смањење масти и засићених масти", и додао:
- Наши резултати сугеришу да би приоритет требало да буде повећање заштитне хране као што су орашасти плодови, које се често избегавају као енергетски богати, риба и млечни производи, а не ограничавање млечних производа, посебно целих масти, на веома мале количине. Истраживања показују да до две порције млечних производа дневно, углавном пуне масти, требају бити укључене у здраву исхрану.
Он је додао да је то зато што млечни производи могу да заштите од високог крвног притиска и метаболичког синдрома.
Срчани и мождани удари убијају више људи широм света него било која друга болест. Светска здравствена организација процењује да 18 милиона људи умре од овог стања сваке године, што представља преко 30 одсто свих смртних случајева у свету.