РАЗБУЂУЈУ ЗА ПАР ТРЕНУТАКА - Шест напитака који су СУПЕРЗДРАВА замена за КАФУ, не садрже глутен
Благотворни су за пробаву и имунитет!
Колико год да је омиљена, кафа неретко има нежељене нуспојаве попут проблема са варењем, лупања срца, повишеног притиска, тескобе, несанице... Неумерено пијење кафе доводи до кофеинског краха – својеврсног зачараног круга у коме након привременог подизања енергије следи пад праћен умором, главобољом и нервозом.
С друге стране, постоји низ укусних замена за кафу које пружају осећај полета и будности, сличан ономе након испијања кафе, али без нуспојава, пише Ивана Водогажец за магазин Сенса.
1. Најцењенија традиционална алтернатива ка је напитак од млевеног корена цикорије, лековите биљке која процишцује и јача организам, а притом посебно благотворно делује на систем за варење и бешику. Цикорија има укус слицан кафи, али не садржи кофеин. Традиционалне бескофеинске алтернативе су и оне на бази пржених житарица попут јечма, овса и ражи, које се цчесто обогацују цикоријом. Такозвана кафа од житарица нуди се и у верзијама без глутена.
ОСТАЋЕТЕ СИТИ САТИМА - Доручак пун ПРОТЕИНА, спрема се за 10 МИНУТА, а састојке имате у фрижидеру
"То је као да мушкарац шета продавницом САМО У ГАЋАМА": Фитнес инструкторка је ОВАКО отишла у продавницу и добила САЛВУ УВРЕДА
2. Међу заменама за кафу препоручује се и прах сировог какаоа, богат антиоксидансима, минералима и аминокиселинама важним за нормално функционисање организма и менталну бистрину.
3.Уместо кафе све се више користи прах корена маке, древне јужноамерицке супербиљке за издржљивост и виталност. Мака важи за јединствену бомбу витамина Ц и најразноврснијих минерала, протеина и аминокиселина. Као замена за кафу посебно је популарна мешавина звана макаћино, у којој је мака обогацена какаом и природним шецером попут онога од кокоса. Премда је мака изузетно хваљена, са њом не ваља претеривати – у воду, сок или смути довољно је ставити малу колицину праха, придржавајући се упутстава произвођача.
4. Мање дозе довољне су и у примени праха од бобица гуаране, још једне јужноамеричке биљке са култним статусом подизача организма. Она садржи активни састојак гуаранин, који је готово идентицчан кофеину, али знатно се спорије апсорбује у крвоток, па пружа дужи и уједнаценији осецај повишене енергије.
5. Као замена за кафу цчесто се препоручује и висококвалитетни зелени чај, који, додуше, садржи кофеин, али у знатно мањој колицини него кафа. Додатни је плус то што се кофеин из зеленог чаја у организму лакше разграује, а делује постојаније него кофеин из кафе.
6. Разбуђујући учинак, и то без кофеина, имају чајеви од ђумбира, нане и корена маслачка који се иначе може самлети и припремити као кафа. Осим што ти напици дају осецај свежине и бистрине, благотворни су за варење и имунитет.