ПУНЕ СУ ПЕСТИЦИДА: Само овако ћете ПОТПУНО ОЧИСТИТИ ЈАГОДЕ пре сервирања, уклоните све отрове и прљавштину
Сезона је разног воћа, између осталог и јагода, којима је тешко одолети, али је пре конзумације добро да их очистите од разних пестицида, прљавштине и наслага које се таложе на површини.
Воће које купујемо у супермаркетима и на пијацама може да буде пуно бактерија, па се побрините да га пре конзумирања добро оперете. Пре свега, пре него што узмете воће у руке, оперите их. Нема смисла исипрати воће ако ћете на њега поновно преносити бактерије са руку.
Сада на ред долази само прање воћа. Под млазом воде нежно истрљајте плодове, а можете се послужити и чистим сунђером на који нећете сипати детерџент. Чак и поморанџе које се љуште треба испрати, јер рукама лако можете пренети прљавштину с коре на пулпу коју једете.
Ситно воће
Јагоде, малине зрна грожђа и друго ситно воћ најтеже је опрати јер због мекоће не можемо лепо да га истрљамо рукама као јабуку, брескву и слично.
Алкохолно сирће је одлично за убијање свих штетних микроба на воћу. Сода бикарбона је због свог састава добро средство за извлачење штетних токсина из воћа, што је потврдила и нова студија Универзитета у Масачусетсу.
Воће се прво остави у сирћету двадесет минута. Након тога се може мало испрати и оставити у раствору соде бикарбоне и воде бар пола сата, а затим испрати чистом водом.