КАРДИОЛОЗИ тврде да су ово ТРИ НАЈГОРЕ ВРСТЕ МЕСА: Избегавајте их у широком луку...
Адитиви и конзерванси који се налазе у овим производима могу негативно утицати на здравље.
Исхрана игра кључну улогу у укупном здрављу, посебно здрављу срца. Иако постоји много укусних и здравих намирница које могу подржати кардиоваскуларни систем, неке од ваших омиљених намирница могу имати потпуно супротан ефекат.
Прерађено месо, са високим садржајем натријума и засићених масти, један је од главних фактора у исхрани који повећавају ризик од срчаних обољења.
Сухомеснати производи
- Уз црвено месо, сухомеснати производи су међу најгорим изборима за здравље срца. Прерађено суво месо је на врху листе намирница које могу повећати ризик од кардиоваскуларних болести, укључујући срчани и мождани удар - упозорава кардиолог др. Рид Баргоут за СхеФиндс.
Адитиви и конзерванси који се налазе у овим производима могу негативно утицати на здравље, а боља алтернатива је немасно месо попут ћуретине и пилетине. Виршле Виршле су популаран летњи специјалитет, али су, нажалост, веома лош избор за здравље срца.
- Виршле су богате засићеним мастима и натријумом, а све то доприноси развоју срчаних болести. Засићене масти повећавају ризик од нагомилавања плака у артеријама, што може довести до сужавања крвних судова и ограниченог протока крви - каже кардиолог др. Мајкл Рос Мекдоналд.
Поред тога, натријум може да изазове задржавање течности, што додатно оптерећује срце и подиже крвни притисак, повећавајући ризик од кардиоваскуларних проблема. Сланина Иако је многима омиљени доручак, сланина је једна од најгорих намирница за здравље срца. Др. Мекдоналд упозорава да је, као и виршле, пуна засићених масти и натријума. Кардиолог др. Леонард Ганц додаје:
- Црвено месо садржи засићене масти, које могу негативно да утичу на профил липида. Поред тога, прерађено месо попут сланине и кобасица садржи нитрате који могу повећати упалу и натријум који подиже крвни притисак.
Ако желимо да заштитимо своје срце, најбоља опција је да смањимо унос прерађеног меса и заменимо га здравијим изворима протеина, као што су рибљи, пилећи и биљни протеини.