ЗДРАВО СРЦЕ
ОВЕ ВОЋКЕ ЈАЧАЈУ СРЦЕ - Кадиолози откривају шта нам се треба наћи сваког дана на мениу!
Редовно конзумирање воћа и поврћа повезано је са смањењем ризика од болести.
За здраво срце и спречавање кардиоваскуалрних болести, кардиолози препоручују да се за ужину једе бобичасто воће, јабуке или банане.
Боровнице
"Бобичасто воће има посебно висок садржај антиоксиданата и влакана. Осим што су влакна здрава за црева, она су кључна и за здравље срца јер помажу у одржавању холестерола на здравом нивоу и спречавају пораст крвног притиска“, каже кардиолог Џој Гелбман.
Јабуке
Садрже полифеноле и флавоноиде који имају важна антиоксидативна својства. Јабуке су такође добар извор влакана, витамина Ц и калијума, а сви они су добри за здравље кардиоваскуларног система. "Јабуке имају ниски гликемијски индекс, па помажу у смањењу ризика од дијабетеса и холестерола, што заузврат смањује ризика од кардиоваскуларних болести", објаснила је докторка за „Превентион“.
Банане
"Банане су добар извор дијеталних влакана, витамина Ц, витамина Б6, калијума, магнезијума и антиоксиданата. Ове хранљиве материје, не само да подржавају срце, већ помажу телу и на друге начине. Дијетална влакна помажу варење, витамин Ц јача имунитет, а витамин Б6 важан је за развој мозга и живаца", наглашава докторка.
Србија Данас/Најжена Ало/Весна Вукадиновић/Пренела: Т.О.