ХЛЕБ НЕ ГОЈИ! Постоји СЕДАМ разлога зашто га не би требало избацити из исхране, регулише пробаву и ОДЛИЧАН је за косу и кожу
Препоручује се одабир целих житарица ради максималне здравствене користи.
Да ли избегавате хлеб? Можда сте чули разне тврдње о томе да бисте требали смањити или потпуно избацити хлеб из исхране.
Међутим, постоје научно потврђени разлози који указују на то да бисмо требали задржати хлеб у свакодневној исхрани, посебно верзије од целих житарица.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/06/29/shutterstock_2032605767.jpg?itok=aQJkD9Pw)
ДОКТОРКА ПОСАВЕТОВАЛА СТАРИЈЕ ОД 50 ГОДИНА: "Чак иако немате болове у костима превентивно би требало да конзумирате ове две ствари!"
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/84136/edita_foto_srbijadanas_5.jpg?itok=mJweITfB)
СВЕ ПУЦА - ЖЕНА "ГОРИ"! Едита Арадиновић у тесном припијеном КОРСЕТУ, увила се у црну чипку (ФОТО)
У наставку ћемо открити седам најважнијих разлога зашто не бисте требали избегавати хлеб, са посебним освртом на верзије од целих житарица.
- Иматеће више енергије: Угљени хидрати нису нужно лоши за вас. Права врста угљених хидрата, попут интегралних житарица, обезбеђује дуготрајну енергију током дана и друге здравствене бенефите.
- Бићете здравији: Конзумирање хлеба од целог зрна пшенице има бројне здравствене предности. Угљени хидрати из целих житарица могу смањити ризик од смрти из било ког узрока, кардиоваскуларних болести или рака.
- Дужи живот: Студије су показале повезаност између исхране богате целим житарицама и смањеног ризика од смрти, посебно од кардиоваскуларних болести.
- Осећаћете се срећније: Угљени хидрати повећавају ниво серотонина, неуротрансмитера за добро расположење у мозгу. То побољшава ваше расположење и смањује жељу за нездравим грицкалицама.
- Губитак телесне тежине: Хлеб од целог зрна је богат дијеталним влакнима која вам помажу да се осећате сити и задовољни. Такође спречавају нагли пораст и пад нивоа шећера у крви.
- Регулација пробаве: Влакна из целих житарица одржавају здравље дигестивног система и помажу редовном пражњењу црева. Уношење целих житарица може вам помоћи да постигнете препоручену дневну дозу влакана.
- Здравија кожа и коса: Хлеб од целог зрна пшенице садржи витамине Б и протеине који доприносе лепшој кожи и коси.
Као што смо видели, постоје неколико важних разлога зашто не бисте требали избегавати хлеб у исхрани, поготово када је реч о верзијама од целих житарица.
Цела зрна житарица пружају обиље хранљивих материја, укључујући влакна, витамине, минерале и протеине, који су кључни за наше здравље и добробит.
Конзумација хлеба од целих житарица може донети бројне предности, укључујући већу енергију, боље здравље, дужи животни век, побољшано расположење, регулацију телесне тежине, здраво варење, као и лепшу кожу и косу.
Важно је бирати хлеб од целих житарица уместо прерађених верзија, попут белог хлеба, како бисмо максимално искористили здравствене бенефите које нам пружа.
Укључивање целих житарица у нашу исхрану може бити корак ка постизању бољег здравља и благостања.