ШОЉА ЗДРАВЉА
Ево како да направите ДОМАЋИ КЕФИР - Одличан за јачање имунитета, право НУТРИТИВНО БЛАГО
Како можемо сами да направимо домаћи кефир, за портал "Zadovoljna.rs" објашњава домаћица Светлана Живковић која годинама сама припрема овај моћни напитак.
Права помама влада ових дана у Србији за домаћим кефиром. То и не треба да чуди много јер се од давнина зна да је он изузетно добар за наше здравље, да уништава лоше бактерије и доприноси успостављању баланса у организму.
Кефир крије и право нутритивно благо. Он обилује калцијумом, па је одличан за кости, а богат је и протеинима и витамином Б.
Кефир, наиме, може да садржи и до 60 различитих микроорганизама, што га чини много моћнијим извором пробиотских култура од многих других ферментисаних млечних производа. Садржи и пробиотску културу Lactobacillus кефири и угљене хидрате кефиране, који штите од штетних бактерија.
Неке студије на животињама показују да кефир може да успори развој ћелија рака, мада доказа на људима и даље нема. У сваком случају, кефир јесте добар за стомачне проблеме, попут дијареје, добар је за варење, а и за оне који нису толерантни на лактозу.
Због свега тога добро је знати како се прави домаћи кефир.
Како да лако направите свој домаћи кефир објашњава врсна домаћица Светлана Живковић, корак по корак.
Први корак
За домаћи кефир требају вам кефирна зрнца, млеко, тегла од најмање литар или дубљи шири бокал, као и кашика и чинијица. Врло је важно да та тегла или бокал буду стаклени, никако пластични или метални да зрнца не би пропала. Кашика којом пребацујете кефир у млеко може да буде и пластична или од обичног есцајга. Најбоље је да млеко буде свеже домаће кравље или козије, али ако вам се иначе више допада сојино или, рецимо бадемово, користите њега.
Други корак
За први пут одвојите око 500 милилитара млека да бисте видели како вам се свиђа укус. Касније ћете лако повећавати количину. Две кашике кефирних зрнаца можете да исперете и оцедите кроз газу, с тим што то није обавезно. Потом их ставите у пола литра млека. Важно је да посуда не буде сасвим пуна, већ да до врха остане празна најмање пар центиметара. Такође, сваки други пут по жељи и укусу повећавајте количину млека и зрнаца. Дакле, ако бисте блажи кефир, у пола литра млека ставите једну кашику зрнаца, а ако бисте јачи, две кашике.
Трећи корак
Млеко с кефирним зрнцима покријте чистом газом и само благо поклопите неким поклопцем. Нека то буде овлаш, не затварајте посуду сасвим да би ваздух могао да циркулише и да би млеко ферментисало.
Четврти корак
Теглу, односно бокал, одложите на тамно место, али не у фрижидер, него, рецимо, на полицу у шпајз или у кухињски плакар. Оставите да стоји 24 сата.
Пети корак
Кад кефир буде готов, кад почне да се згрудњава и да се помало одваја сурутка по врху, лагано процедите течност у теглу и – уживајте у укусном и здравом напитку.
Шести корак
Преостала зрна која сте процедили исперите водом и ставите у нову теглу. Ако бисте да одмах спремате нову туру кефира, налијте са пола литра млека и крените све изнова. Ако ћете све то који дан касније, налијте само мало млека преко зрнаца и одложите у фрижидер до следеће припреме.
Поједине домаћице кажу да се тај први домаћи кефир баца јер уме да буде кисео. Међутим, Светлана тврди другачије. Ако добијете домаћа зрнца и ако све урадите како треба, нема потребе да се кефир баца. А ако вам је мало киселији него што бисте волели, биће довољно да у чашу додате мало млека и тако га разблажите.
Србија Данас/Задовољна Nova.rs/Невена Димитријевић/Пренела: Т.О.