ШТЕТЕ ЗДРАВЉУ
ИСПУШТАЈУ ОТРОВНЕ МАТЕРИЈЕ - Веома су штетне по здравље, а сви их свакодневно користимо у кухињи, ево шта да избегавамо од посуђа
Неки судови које свакодневно користите за припрему и служење хране, могу бити штетне за здравље.
Стручњаци су открили две врсте посуђа који могу представљати опасност за здравље. Стручњаци из америчке фирме „Plumbworld“ истакли су ризике који се често занемарују код свакодневне употребе одређен шерпи и чинија. Последице могу бити допринети здравственим проблемима, пише „Дејли стар“.
Непријањајуће посуђе за кување
Шерпе и тигањи с непријањајућим премазом су практични, али важно је бити свестан њихових потенцијалних здравствених ризика. Када се прегреју или изгребу, хемијски премаз може да испушта отровне материје у храну. Овај премаз је обично направљен од политетрафлуороетилена (ПТФЕ) и може емитовати штетне гасове када је изложен високим температурама који су у студијама на животињама повезани с разним здравственим проблемима.
Како бисте смањили те ризике, избегавајте загревање непријањајућих тигања и шерпи на високим температурама без хране у њима и замените оне који су огребани или се љуште.
Пластичне посуде
Пластичне посуде су саставни део сваке кухиње и неопходне су за чување хране. Међутим, одређена пластика може пренети хемикалије попут бисфенола-А (БПА) и фталата у храну, посебно када се загрева. Ове хемикалије су познати ендокрини дисруптори те могу пореметити хормонску равнотежу и потенцијално довести до развојних, репродуктивних, неуролошких и имунолошких поремећаја. Како бисте избегли ове ризике, саветује се коришћење стаклених или керамичких чинија за загревање хране.
Србија Данас/Најжена Ало/Весна Вукадиновић/Пренела: Т.О.