Срби обожавају сланину - Када чујете како утиче на здравље, размислићете да ли да је једете
Резултати студије показали како делује на организам!
Срби су народ који обожава сланину и у чијој су традицији јела која садрже свињску маст. Али колико је сланина здрава и како утиче на наше здравље?
Један од разлога зашто је сланина тако нездрава је со. Пре сушења, сланина 7 дана треба да стоји потопљена у со, након чега се дими. Сланина коју купујемо у продавници није истог квалитета као она коју ће, можда, осушити ваш деда, зато се та два производа не могу ни поредити.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/03/14/shutterstock_2064855278.jpg?itok=YNbzyd0D)
НЕ УМЕЈУ ДА ПОКАЖУ ПРАВО ЛИЦЕ: Ова три хороскопска знака остављају НАЈГОРИ ПРВИ УТИСАК!
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/03/14/shutterstock_739070533.jpg?itok=xT3PvAN2)
"Ако спасите овај орган, спасићете срце, мозак и имунитет!" Стручњак саветује, овако ћете остати витални и пуни енергије
Ако сушите сланину за себе, онда ћете вероватно обратити пажњу да то буде најквалитетније месо сушено и обрађено по свим здравственим стандардима.
Друга проблематична ставка сланине за многе је масноћа. Сланина се састоји од око 50% мононезасићених масти. То је иста масна киселина која се налази и у маслиновом уљу, па се генерално сматра "здравом за срце".
Ако одбацимо масноће и со, остаје нам још холестерол.
Научници сада кажу како холестерол из сланине представља веома мали проценат холестерола који се налази у крви.
Иако висок унос засићених масти може повећати одређене факторе ризика за срчана обољења, студије нису успеле да открију било какву доследну везу између уноса засићених масти и болести срца.
Свињетина је богата многим хранљивим материјама, укључујући протеине и неколико витамина. Исто важи и за сланину.
Међутим, све је у количини. Сланина ће бити здрава за вас ако је уносите у ограниченими количинама. Тајна је у балансу.