Srbi obožavaju slaninu - Kada čujete kako utiče na zdravlje, razmislićete da li da je jedete
Rezultati studije pokazali kako deluje na organizam!
Srbi su narod koji obožava slaninu i u čijoj su tradiciji jela koja sadrže svinjsku mast. Ali koliko je slanina zdrava i kako utiče na naše zdravlje?
Jedan od razloga zašto je slanina tako nezdrava je so. Pre sušenja, slanina 7 dana treba da stoji potopljena u so, nakon čega se dimi. Slanina koju kupujemo u prodavnici nije istog kvaliteta kao ona koju će, možda, osušiti vaš deda, zato se ta dva proizvoda ne mogu ni porediti.
NE UMEJU DA POKAŽU PRAVO LICE: Ova tri horoskopska znaka ostavljaju NAJGORI PRVI UTISAK!
"Ako spasite ovaj organ, spasićete srce, mozak i imunitet!" Stručnjak savetuje, ovako ćete ostati vitalni i puni energije
Ako sušite slaninu za sebe, onda ćete verovatno obratiti pažnju da to bude najkvalitetnije meso sušeno i obrađeno po svim zdravstvenim standardima.
Druga problematična stavka slanine za mnoge je masnoća. Slanina se sastoji od oko 50% mononezasićenih masti. To je ista masna kiselina koja se nalazi i u maslinovom ulju, pa se generalno smatra "zdravom za srce".
Ako odbacimo masnoće i so, ostaje nam još holesterol.
Naučnici sada kažu kako holesterol iz slanine predstavlja veoma mali procenat holesterola koji se nalazi u krvi.
Iako visok unos zasićenih masti može povećati određene faktore rizika za srčana oboljenja, studije nisu uspele da otkriju bilo kakvu doslednu vezu između unosa zasićenih masti i bolesti srca.
Svinjetina je bogata mnogim hranljivim materijama, uključujući proteine i nekoliko vitamina. Isto važi i za slaninu.
Međutim, sve je u količini. Slanina će biti zdrava za vas ako je unosite u ograničenimi količinama. Tajna je u balansu.