Кремастије нема, лако се прави и НЕ ПЕЧЕ СЕ - Песак ТОРТА је у Југославији била ОМИЉЕНА, а модерне домаћице је заборавиле
Да ли сте и ви заборавили на чувену песак торту без које ниједно славље некада није могло да прође?
Песак торта је један од оних слатких специјалитета који евоцирају сећања на прошлост, када су се у свакој домаћинству правили слаткиши са љубављу и пажњом. Ова једноставна, али изузетно укусна торта била је омиљена на многим прославама, од рођендана до свадби, а данас се све ређе припрема.
Њен главни адут? Не захтева печење!
Састојци за Песак торту
За припрему песак торте биће вам потребни следећи састојци:
За 3 фила:
- 1 л млека
- 130 г шећера
- 4 пудинга од ваниле
- 200 г путера собне температуре
- 120 г прах шећера
- 150 г млевеног кекса
- 120 г кокоса
- 170 г млевених ораха
За ганаш:
- 50 г млечне чоколаде
- 50 г црне чоколаде
- 100 мл слатке павлаке
Припрема песак торте
Припрема песак торте је брза и једноставна, идеална за све оне који желе слатко уживање без компликација.
Прво, у шерпи помешајте млеко, шећер и пудинге од ваниле. Кувајте на лаганој ватри уз стално мешање док не добијете густу смесу. Када се фил охлади, додајте омекшали путер и прах шећер, добро сједините.
У другој посуди, помешајте млевени кекс, кокос и млевене орахе. Наизменично додајте ову смесу у претходно припремљени фил, мешајући све док се састојци не сједине.
У ватросталну посуду ставите прву половину фила и равномерно распоредите. Затим, поновите поступак с преосталим филом, завршавајући с филом на врху.
За ганаш, отопите млечну и црну чоколаду са слатком павлаком на лаганој ватри или у микроталасној, повремено мешајући док не постане глатка. Прелијте ganache преко торте и оставите да се охлади у фрижидеру.
Носталгија и традиција
Песак торта симболизује време када су се слаткиши припремали с љубављу и бригом. У многим домаћинствима, она је била неизоставан део сваке прославе, а њена једноставност омогућила је свима да је припреме.
Данас, када се чини да су рецепти постали све сложенији, песак торта је прави подсетник на то колико може бити лепо једноставно уживање. Њена кремаста текстура и богатство укуса чине је правим избором за све који желе да се врате у прошлост и уживају у укусу детињства.
Уживајте у сваком залогају
Припрема песак торте је одлична прилика да окупите породицу и пријатеље. Док је правите, поделите сећања и приче о тренуцима проведеним уз ову сластицу. Ова торта није само слаткиш, већ и део наше културе и традиције, која заслужује да буде оживљена у савременом времену. Уживајте у свакој кашици и пренесите љубав према песак торти на нове генерације!