Лагали су нас: Хлеб НЕ гоји и 5 је разлога зашто га треба јести
Сви у заблуди!
Хлеб је временом стекао лошу репутацију, вероватно због популарности модерних дијета са мало угљених хидрата и без глутена.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2016/03/07/posao.jpg?itok=AMxhRsn3)
УГОДИТЕ СЕБИ ЧАК И НА ПОСЛУ: Једноставни трикови који ће од вашег РАДНОГ места направити ОАЗУ мира!
Међутим, ако немате здравствени проблем као што је целијакија, алергија на пшеницу или нецелијакијска осетљивост на глутен, нема потребе да избегавате хлеб!
Хлеб је извор угљених хидрата, који су омиљени извор горива за наш мозак и мишиће. Да бисте имали довољно енергије током целог дана, бирајте квалитетне, сложене угљене хидрате као што су житарице од целог зрна.
Оне се дуже варе, што вам помаже да дуже останете сити и обезбеђују спорије, равномерно ослобађање енергије.
Кад је реч о здравој исхрани, треба да сагледате целу слику. Не постоји ниједна "лоша" намирница, као што не постоји ниједна појединачна "супер намирница".
Различите намирнице и хранљиве материје заједно чине здраву, балансирану исхрану. Трудите се да једете разноврсне житарице, заједно са другим изворима угљених хидрата као што су воће, поврће и махунарке како би ваше тело добијало све хранљиве материје које су му потребне.
Ниједна појединачна намирница не гоји. Напротив, богат хлеб са много влакана може да има супротан ефекат – дуже вас држи ситим, обезбеђује довољно енергије за цео дан и спречава нападе глади и преједање касније током дана.
Хлеб се често напада кад се говори о контроли телесне тежине, али претерано ограничавање уноса одређених намирница може да доведе до нездравог односа према храни.
Нарочито ако су у питању житарице са целим зрном! Влакна су веома важна за здравље наших црева, редовно пражњење и осећај ситости.
Протеини су градивни блокови нашег тела и такође помажу да се осећамо ситим. Поред влакана и протеина, хлеб од житарица са целим зрном је и извор витамина Б, фолата, гвожђа, чак и калцијума.
Још један разлог зашто је хлеб тако добар јесте да можете да га учините још хранљивијим ако га комбинујете са другим намирницмаа богатим хранљивим материјама!
Ево неких идеја:
- путери од орашастог воћа и семенки
- домаћи џем од чије и воћа
- сос од изгњеченог авокада и пикантних зачина
- хумус са свеже млевеним црним бибером...
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/2518/profimedia-0247515506.jpg?itok=jTEkcF9h)
ОВО СУ ЗНАКОВИ ДА НАМ НЕДОСТАЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈВАЖНИЈИХ ВИТАМИНА: Без њега се осећамо лоше
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/2014/08/13/profimedia-0010387871.jpg?itok=sgCFotgN)
Стиже права зима, а са њом и прехладе: КВАНТНА МЕДИЦИНА ДАЈЕ РЕЦЕПТЕ ЗА ЈАК ИМУНИТЕТ
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/04/08/stomak.jpg?itok=cEmqnj4j)
Дијета за високу киселост желуца: Јеловник и правила исхране
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2015/10/13/ginekolog.jpg?itok=4AN6pWhP)