Ове намирнице утичу на раст ћелија рака и треба их ограничити у исхрани, ново је откриће научне студије
Истрживачи са Универзита у Чикагу дошли су до закључка да различите хранљиве супстанце другачије утичу на ћелије рака, тако да неке подстичу раст, док друге утичу на смањење ћелија рака.
Молекули која се природно налази у људском млеку и животињским производима попут меса и млечних производа може се инфилтрирати у туморе и убити ћелије рака, показује студија, а преноси ординација.хр.
Истраживачи Универзитета у Чикагу проучавали су различите храњиве супстанце које су утицале на раст ћелија рака и способност лечења рака те су се посебно усесредили на трансвакценску киселину (ТВА).
Утврдили су да су пацијенти са раком са вишим ТВА у крви боље реаговали на лечење, што сугерише да би могао имати велике користи као додатак прехрани.
Важно је не претеривати
Међутим, научници су упозорили да је важно не заситити прехрану месом и млечним производима, јер могу довести до опасно високих нивоа холестерола и већег ризика од срчаних болести.
Већа је вероватност да ће масни комади говедине и јагњетине имати више нивое ТВА у поређењу са немасним комадима, као и пуномасно млеко и пуномасни млечни производи у поређењу са немасним и обраним.
![Menopauza](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/12/01/untitled_design_-_2023-12-01t092736.161.jpg?itok=iYmvIx6X)
Исхрана је НАЈВАЖНИЈА! Ево шта би требало да једете да бисте УБЛАЖИЛИ СИМПТОМЕ МЕНОПАУЗЕ
![hrana](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/12/22/shutterstock_2118353177.jpg?itok=wDZFM9O6)
Зову је "КРАЉИЦА ЈЕСЕНИ"! Намирница која је идеална у ВРЕМЕ ПОСТА, хранљива је и пуна витамина Ц
Антиканцерогена моћ масне киселине добијене из млечних производа долази од њене способности да појача одређене имунолошке станице познате као Т станице, које препознају стране нападаче и потичу имунолошки састав да их убије.
Истраживачи тврде да би конзумација хране богате овим спојем или давање тога оболелима од рака као додатак прехрани могло имати мерљиве користи у смањењу величине тумора.
Фокусирајући се на храњиве супстанце које могу активирати одговоре Т станица, пронашли смо један који заправо појачава антитуморски имунитет активирањем важног имунолошког пута, рекла је др Јинг Чен, ауторка студије.
Најучинковитији у покретању имунолошких ћелија
Њен тим идентификовао је храњиву супстанцу након што је прочешљао око 700 различитих метаболита – супстанци које настају када тело разграђује храну – а сви су дошли из хране.
Затим су саставили библиотеку спојева храњивих супстанци у крви која се састоји од 235 различитих молекула изведених из храњивих супстанци у храни.
Сваки од њих је анализиран на способност утицаја на активацију ЦД8 Т станица.
Сузили су га на шест кандидата у људским и мишјим ћелијама и видели да је ТВА најучинковитији у покретању тих имунолошких ћелија.
Након што су се фокусирали на ТВА, истраживачи су мишеве хранили храном богатом спојем и открили да смањује могућност раста ћелија меланома и рака дебелог црева и формирања тумора у поређењу с мишевима храњеним контролном прехраном.
Како би боље разумели како је ТВА успео успорити раст тумора, тим је извео низ тестова укључујући нову технику генетског секвенцирања која је показала да ТВА може деактивирати рецептор на површини ћелије назван ГПР43.
ТВА је успео деактивирати ГПР43 и активирати ЦРЕБ
ГПР43 активирају кратколанчане масне киселине које производе бактерије у цревима када влакна ферментирају у дебелом цреву.
ТВА је успео деактивирати ГПР43 и уместо тога активирати ЦРЕБ пут који је укључен у низ физиолошких процеса укључујући раст ћелија и функцију различитих гена.
Коначно, тим је анализирао узорке крви пацијената који су подвргнути врсти лечења рака које модификује њихове Т станице како би се побољшала њихова способност борбе против рака крви као што је лимфом.
Пацијенти с вишим нивоом ТВА у крви имали су тенденцију бољег одговора на лечење у у поређењу са онима са нижим нивоом метаболита.
А у лабораторијским условима, тестирали су станице леукемије и видели да ТВА повећава способност циљане терапије да их убије.
Након милион година еволуције, постоји само неколико стотина метаболита изведених из хране који на крају циркулирају у крви, тако да то значи да би могли имати одређену важност у нашој биологији.
Видети да једна храњива супстанца као што је ТВА има врло циљани механизам на циљану врсту имунолошких ћелија, с врло дубоким физиолошким одговором на нивоу целог организма – сматрам то стварно невероватним и интригантним, рекла је др Чен.
Намирнице богате са ТВА
ТВА се налази у масти из млека и млечних производа попут сира и маслаца, као и у говедини и јагњетини.
Према стручњацима за прехрану у реду јести је ову храну у умереним количинама. Садрже есенцијалне протеине, масне киселине, витамине и минерале који су ређи у другим врстама хране.
У извештају на крају закључује да се нутријенти кључни за здравље и развој, као што су протеини, гвожђе, калцијум, цинк, витамин Б12 и колин, креатин и таурин, не могу лако добити из хране биљног порекла.
Ипак превише те хране може довести до крућих артерија и вишег холестерола што доводи до већег ризика од срчаних болести и преране смрти.