МУЧИШ МУКУ СА ХОЛЕСТЕРОЛОМ? Ових 12 намирница, решиће твој ПРОБЛЕМ! Уз помоћ ИСХРАНЕ, до здравља!
Постоји милион начина да их припремиш.
Из године у годину научници откривају нове начине и способности појединих намирница да утичу на смањење нивоа холестерола у крви. Представљамо вам само неке од најбољих.
Миоми погађају 40% жена у свету, сазнај како да их се решиш ПРИРОДНИМ путем!
ВОДА ЈЕ БИТНА ЗА ЗДРАВЉЕ ОРГАНИЗМА: Хидрирајте га што ћешће!
ОД МИГРЕНЕ НЕМАТЕ МИРА: Ево које витамине МОРАТЕ да уврстите у вашу исхрану!
Риба
Риба је идеална за очување линије али и за смањење нивоа холестерола. С обзиром на то да садржи полинезасићене омега-3 масне киселине које разређују крв и "обарају" холестерол, смањује ризик од срчаних болести. Ово се првенствено односи на лососа, али и на сардине, туњевину, харинге и скуше...
Бели и црни лук
Научници су доказали да један чен белог лука дневно, најбоље у јелу, смањује ниво холестерола у крви за 10 процената. Пошто је основни проблем у конзумирању белог лука непријатан дах, многи га користе у облику таблета или капсула, два пута по једну дневно, уз оброк.
И црни лук је користан, посебно за повећање количине доброг холестерола. Истраживања су показала да је код особа са срчаним тегобама или високим холестеролом, "добри холестерол" (ХДЛ) од пола главице сировог црног лука у просеку растао за 30 процената. Нажалост, ова изванредна моћ црног лука губи се кувањем.
Маслиново уље
Због оптималног уноса "добрих масти", за салате би требало користити више врста уља. Уље из репице или пшеничних клица, као и сојино и орахово уље, обезбеђују омега-3 масне киселине, сунцокретово уље или уље од кикирикија - омега-6, а маслиново - мононезасићене масне киселине. Такође, коришћење маслиновог уља утиче и на подизање нивоа доброг ХДЛ холестерола.
БОЛЕСТ МОДЕРНОГ ДОБА: Најчешћи стереотипи о ДЕПРЕСИЈИ!
Коштуњави плодови
Познато је да коштуњаво воће смањује висок ниво лошег ЛДЛ холестерола, а у једној од светских студија, код особа које су исхрану обогатиле бадемом лош холестерол је после три недеље "пао" за 14 процената. На исти начин на холестерол делују и лешник, ораси и пистаћи. Шака коштуњавих плодова за ужину довољна је да се покаже њихов добар ефекат на смањење холестерола. Ипак, веома је важно да ограничите количину коју узимате јер могу да вам угрозе линију.
Јабуке
Једна јабука садржи око четири грама влакана који смањују лош ЛДЛ холестерол. Наиме, намирнице богате пектином, у које спада и јабука, "обарају" лош холестерол у истом проценту као и најбољи лекови који се данас користе за то.
Грејпфрут
Једно истраживање је показало да уколико дневно једете најмање једну чинијицу исецканог грејпфрута, за два месеца ћете смањити свој холестерол за више од 7 одсто.
НЕ МОЖЕШ ДА ЗАТРУДНИШ!? Можда је реч о овом БЕЗНАЧАЈНОМ ПРОБЛЕМУ, а ЕВО како да га РЕШИШ!
ОРГАНИЗМУ ЈЕ ПОТРЕБНО ОВО: Уколико имаш болове у мишићима и леђима, не УНОСИШ довољно ОВОГ витамина!
Црвено вино
Одавно је познато да се састојак који обара холестерол налази у готово свим производима који садрже љуске црног грожђа, укључујући и црно вино. Најновија истраживања потврдила су способност грожђа да спречи таложење масних наслага у артеријама. Такође, умерена конзумација црног вина повећава ниво доброг ХДЛ холестерола, а смањује ниво лошег.
Пасуљ
Свакодневна конзумација пасуља одржава нивое доброг и лошег холестерола под контролом. На пример, шоља куваног пасуља дневно (подељена у две порције) "скида" лош холестерол за 20 процената, а резултат се може очекивати већ после 3-4 недеље. Иста доза повећава добар ХДЛ холестерол. С обзиром на то да би према овоме пасуљ требало да буде свакодневно на столу, треба бити маштовит у комбинацијама са осталим намирницама: додавати га у салату, убацивати у тестенине, у чорбу...
Шаргарепа
Због тога што садржи велику дозу пектина (као и јабуке) који је "смрт" за холестерол, две шаргарепе дневно могу да смање високи холестерол за 10 до 20 процената.
Овас и јечам
Ове житарице пуне су влакана која смањују ниво апсорбованог холестерола.
Дијета Меланије Трамп: Сви мисле да се изгладњује, а заправо због овога је увек у топ форми
Грашак и сочиво
Једна скорашња америчка студија показала је да људи који једу пола шољице грашка или сочива дневно за 24 недеље могу да смање холестерол за 8 процената.
Соја
Бројна истраживања потврдила су да је заштитна вредност соје већа кад се једе што мање прерађена. Ако, на пример, сваког дана попијете 3,4 дл неког напитка на бази соје или поједете 57 грама тофуа, ниво лошег (ЛДЛ) холестерола можете спустити за 8-9 процената.