НАПРАВИТЕ САМИ ЧУДЕСНО МЛЕКО ЗА ДУГОВЕЧНОСТ: Лечи многе здравствене тегобе, али ево ко га не сме конзумирати
Због богатства храњивих материја и пробиотицима постао је код многих популарнији и од јогурта
Кефир је ферментиран напитак који подсећа на јогурт, а богат је хранљивим материјама и пробиотицима.
Према одређеним наводима овај напитак је стар више од 1000 година, а пореклом је с Кавказа.
Наводно га је локално становништво Кавказа, познато по дуговечности и добром здрављу, случајно открило док су носили свеже млеко у својим кожним кесицама.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/08/07/shutterstock_2093259934.jpg?itok=sfLAEfEV)
ДОКТОР ПОДЕЛИО ЈЕФТИН И БРЗ РЕЦЕПТ КОЈИ СПРЕМА СВАКОГ ЈУТРА: Најздравији доручак чува крвне судове а прави се са ЧОКОЛАДОМ
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/08/03/shutterstock_1635600829.jpg?itok=IBAdDrA6)
СМЕЖУРАНА КОЖА, бол у колену, ПРОБЛЕМ СА КОСОМ: Ево како се решити ове три ствари након базена
Кефир се производи ферментацијом "кефирних" зрна, која подећају на минијатурни карфиол. Та зрна се састоје од казеинских и желатинозних колонија микроорганизама који се симбиотски узгајају. Доминантна микрофлора су Saccharomyces кефир, Торула кефир, Lactobacillus цауцасицус, Леуцоностоц и млијечни стрептокок који се користи у прехрамбеној индустрији, а присутан је и квасац. Понекад се и културу кефира назива и тибетанским или кефирним гљивама, али кефир није гљива, већ природни стартер, односно зрнца.
Подаци о енергетским вредностима
Колико калорија можете очекивати на 175 мЛ кефира:
- калорије: 97 кцал
- угљени хиидрати: 5 - 7 г
- масноће: 3 - 6 г (у зависности од коришћеног млека )
- протеини: 4 г
- калцијум: 10 % РДИ
- фосфор: 15 % РДИ
- витамин Б12: 12 % РДИ
- магнезијум: 3 % РДИ
Добробити кефира за здравље
Један од разлога због чега је кефир последњих година све популарнијии су здравствене добробити. СадржИ пуно храњивих састојака, протеина, Б витамина, калија и калцијума.
Калцијум јача кости, протеин гради јаке мишиће, а калијум је важан за здравље срца, преноси Медицал News Today.
Међутим, пробиотици су највећа здравствена корист коју даје.
Према Мајо клиници, пробиотици помажу код следећих здравствених потешкоћа:
- побољшају здраве бактерије гастроинтестиналног тракта
- лече пробавне сметње, поготово након коришћења антибиотика
- лече синдром иритабилног црева или ублажавају његове симптоме
- смањују или спречавају гастроинтестиналне инфекције или поспешују опоравак након истих
- спречавају или помажу у лечењу вагиналних инфекција
- спречавају или помажу у лечењу инфекција мокраћног система
Здравствене користи кефира могу да се прошире и изван оквира пробиотика. Једно истраживање је показало да кефир снижава холестерол и побољшава имунитет.
Нуспојаве кефира и ко га не сме конзумирати
Иако конзумирање кефира доноси обиље здравствених бенефита, могуће су и неке нуспојаве.
Може се јавити затвор, те грчеви у стомаку, а најчешће их људи осете након првог конзумирања кефира.
Даље, кефир се сматра сигурним за децу у доби од једне до пет година, али свакако би то требало проверити с педијатром или лекаром опште праксе.
Деца млађа од године дана не смеју да конзумирају млечне производе од крављег млека, али зато смеју мајчино млеко које садржи природне пробиотике.
Особе с аутоимуним болестима такође треба да разговарају са својим лекаром пре пијења кефира. Иако је бактерија у кефиру корисна за особе с јаким имунитетом, она може повећати инфекције или погоршати стања код оних чији је имунолошки систем изван равнотеже.
Рецепт за овај еликсир здравља веома је једноставан, јер се напитак прави од само два састојка - млека и кефирних зрнаца, које можете купити у продавници здраве хране, а користити их много пута.
Састојци:
- 1 пуна кашика кефирних зрнаца
- 600 мл млека
Припрема:
У теглу сипајте млеко собне температуре, додајте кефирна зрнца и оставите 24 сата на собној температури. Сутрадан процедите кефир, мешајући кроз пластичну цедиљку пластичном, силиконском или дрвеном кашичицом лагано, да се гљиве не оштете. Кефир можете пити одмах. Гљиве перите водом, сваки трећи, дан. Ставите их опет у чисту теглу с млеком, покријте газом, па оставите да преноће. И поново ћете имати свеж кефир. Временом, гљиве се умноже, па можете део поклонити неком или бацити. У припреми кефира користити искључиво пластичне, стаклене или порцеланске судове, никако металне јер метал није препоручљиво доводити у везу са гљивама.