NAPRAVITE SAMI ČUDESNO MLEKO ZA DUGOVEČNOST: Leči mnoge zdravstvene tegobe, ali evo ko ga ne sme konzumirati
Zbog bogatstva hranjivih materija i probioticima postao je kod mnogih popularniji i od jogurta
Kefir je fermentiran napitak koji podseća na jogurt, a bogat je hranljivim materijama i probioticima.
Prema određenim navodima ovaj napitak je star više od 1000 godina, a poreklom je s Kavkaza.
Navodno ga je lokalno stanovništvo Kavkaza, poznato po dugovečnosti i dobrom zdravlju, slučajno otkrilo dok su nosili sveže mleko u svojim kožnim kesicama.
DOKTOR PODELIO JEFTIN I BRZ RECEPT KOJI SPREMA SVAKOG JUTRA: Najzdraviji doručak čuva krvne sudove a pravi se sa ČOKOLADOM
SMEŽURANA KOŽA, bol u kolenu, PROBLEM SA KOSOM: Evo kako se rešiti ove tri stvari nakon bazena
Kefir se proizvodi fermentacijom "kefirnih" zrna, koja podećaju na minijaturni karfiol. Ta zrna se sastoje od kazeinskih i želatinoznih kolonija mikroorganizama koji se simbiotski uzgajaju. Dominantna mikroflora su Saccharomyces kefir, Torula kefir, Lactobacillus caucasicus, Leuconostoc i mliječni streptokok koji se koristi u prehrambenoj industriji, a prisutan je i kvasac. Ponekad se i kulturu kefira naziva i tibetanskim ili kefirnim gljivama, ali kefir nije gljiva, već prirodni starter, odnosno zrnca.
Podaci o energetskim vrednostima
Koliko kalorija možete očekivati na 175 mL kefira:
- kalorije: 97 kcal
- ugljeni hiidrati: 5 - 7 g
- masnoće: 3 - 6 g (u zavisnosti od korišćenog mleka )
- proteini: 4 g
- kalcijum: 10 % RDI
- fosfor: 15 % RDI
- vitamin B12: 12 % RDI
- magnezijum: 3 % RDI
Dobrobiti kefira za zdravlje
Jedan od razloga zbog čega je kefir poslednjih godina sve popularnijii su zdravstvene dobrobiti. SadržI puno hranjivih sastojaka, proteina, B vitamina, kalija i kalcijuma.
Kalcijum jača kosti, protein gradi jake mišiće, a kalijum je važan za zdravlje srca, prenosi Medical News Today.
Međutim, probiotici su najveća zdravstvena korist koju daje.
Prema Majo klinici, probiotici pomažu kod sledećih zdravstvenih poteškoća:
- poboljšaju zdrave bakterije gastrointestinalnog trakta
- leče probavne smetnje, pogotovo nakon korišćenja antibiotika
- leče sindrom iritabilnog creva ili ublažavaju njegove simptome
- smanjuju ili sprečavaju gastrointestinalne infekcije ili pospešuju oporavak nakon istih
- sprečavaju ili pomažu u lečenju vaginalnih infekcija
- sprečavaju ili pomažu u lečenju infekcija mokraćnog sistema
Zdravstvene koristi kefira mogu da se prošire i izvan okvira probiotika. Jedno istraživanje je pokazalo da kefir snižava holesterol i poboljšava imunitet.
Nuspojave kefira i ko ga ne sme konzumirati
Iako konzumiranje kefira donosi obilje zdravstvenih benefita, moguće su i neke nuspojave.
Može se javiti zatvor, te grčevi u stomaku, a najčešće ih ljudi osete nakon prvog konzumiranja kefira.
Dalje, kefir se smatra sigurnim za decu u dobi od jedne do pet godina, ali svakako bi to trebalo proveriti s pedijatrom ili lekarom opšte prakse.
Deca mlađa od godine dana ne smeju da konzumiraju mlečne proizvode od kravljeg mleka, ali zato smeju majčino mleko koje sadrži prirodne probiotike.
Osobe s autoimunim bolestima takođe treba da razgovaraju sa svojim lekarom pre pijenja kefira. Iako je bakterija u kefiru korisna za osobe s jakim imunitetom, ona može povećati infekcije ili pogoršati stanja kod onih čiji je imunološki sistem izvan ravnoteže.
Recept za ovaj eliksir zdravlja veoma je jednostavan, jer se napitak pravi od samo dva sastojka - mleka i kefirnih zrnaca, koje možete kupiti u prodavnici zdrave hrane, a koristiti ih mnogo puta.
Sastojci:
- 1 puna kašika kefirnih zrnaca
- 600 ml mleka
Priprema:
U teglu sipajte mleko sobne temperature, dodajte kefirna zrnca i ostavite 24 sata na sobnoj temperaturi. Sutradan procedite kefir, mešajući kroz plastičnu cediljku plastičnom, silikonskom ili drvenom kašičicom lagano, da se gljive ne oštete. Kefir možete piti odmah. Gljive perite vodom, svaki treći, dan. Stavite ih opet u čistu teglu s mlekom, pokrijte gazom, pa ostavite da prenoće. I ponovo ćete imati svež kefir. Vremenom, gljive se umnože, pa možete deo pokloniti nekom ili baciti. U pripremi kefira koristiti isključivo plastične, staklene ili porcelanske sudove, nikako metalne jer metal nije preporučljivo dovoditi u vezu sa gljivama.