Не чекајте зиму, употребите цимет већ данас: Освежава дах, штити од инфекције, регулише ниво шећера у крви
Да ли сте знали?
Цимет је одличан као зачин у свим врстама јела. Осим што је доброг укуса, обилује антиоксидансима и повољно делује на организам. Погледајте које још добробити има цимет.
Постоје две врсте цимета - цејлонски и "цасиа" цимет.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/08/03/doktorka1.jpg?itok=mQ0ZT7Ur)
СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Пробиотици се разликују - пажљиво бирајте
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/335754/keks1.jpg?itok=MPsVscsV)
РЕШЕЊЕ НА ДОХВАТ РУКЕ! Излечите ЗАВИСНОСТ од слаткиша уз помоћ само ЈЕДНЕ НАМИРНИЦЕ!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/08/01/profimedia-0548872745_1.jpg?itok=TGaJ4i7X)
РАДИ ОВО ШТО ЧЕШЋЕ: Стручњаци ОТКРИЛИ НАЈБОЉИ механизам ОДБРАНЕ ОРГАНИЗМА за време КОРОНЕ
"Цасиа" је приступачнија и популарнија од цејлонског, али цејлонски је сигурнији за коришћење у већим количинама. Иако истраживања показују да цимет позитивно утиче на многе здравствене проблеме, ипак је потребно више истраживања о томе. Цимет никако не сме да замени другу храну, прехрамбене навике или лекове.
Нека истраживања показују да антиоксиданси у цимету делују противупално. Такође, користан је за бол, затезање у мишићима и против отицања. Поспите цимет и попуните на друге намирнице које се боре против упале.
Цимет може да утиче на елементе повезане с болестима срца, иако нема довољно научних доказа за то. Једно истраживање показало је да 120 мг цимета дневно може да побољша ниво ЛДЛ холестерола, ниво триглицерида и укупног холестерола.
Друго истраживање показало је да су људи с високим уделом зачина у исхрани, попут цимета и куркуме, а који су иначе јели масне оброке, успели да смање триглицериде.
Отпорност на инсулин или када тело има слабу реакцију на њега, повезано је са здравственим проблемима попут дијабетеса типа 2 или метаболичког синдрома. Истраживања су показала да с узимањем цимета долази до побољшања у контроли гликемије код особа с дијабетесом.
Цимет не само да смањује шећер у крви, него и побољшава осетљивост на инсулин. Узимање цимета уз оброк с високим уделом угљених хидрата може да помогне у спречавању повећања нивоа шећера у крви.
Ипак, треба бити опрезан код узимања цимета јер он не би требало да буде примарна стратегија или дугорочно решење за контролу нивоа шећера у крви. За такве подухвате ипак треба да постоји више истраживања.
Висока количина антиоксиданата у цимету може да заштитити ДНК од оштећења и мутација ћелија које су повезане с раком. Међутим, истраживање које је показало такве резултате спроведено је само на животињама и с епруветама.
Потребна су ипак даља истраживања на људима како би се осигурали релевантни научни докази који би доказали да цимет стварно може да се бори против рака. Ипак, доказано је да ова намирница спречава рак и остале болести држи подаље од нас.
Циметово уље има антибактеријска и антимикробна својства која помажу у борби против инфекција. Цинамалдехид је једна од главних активних компоненти овог зачина који штити од инфекција.
Но, ипак је потребно више истраживања о врстама инфекција које би цимет могао да смањи. Истраживања која су до сада спроведена, показују да цимет спречава појаву листериозе, салмонеле, а може бити и ефикасан против инфекција квасцима.
Захваљујући антимикробним својствима цимета, добар је за орално здравље. Истраживања показују да је посебно добар учинак има у спречавању каријеса и лошег задаха.
Нека ранија истраживања показују да цимет може да има позитивне учинке код болести попут мултипле склерозе, ХИВ-а и Alchajmerove болести. Изузетно је добар као зачин за храну јер се на тај начин у њој појачавају количине антиоксиданата.Осим тога, овај специфичан и укусан зачин добро се слаже с многим врстама хране и може вас натерати да једете још више воћа и поврћа.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2014/10/11/suncokret.jpg?itok=xcJlNIVT)
ЗЛАТА ВРЕДНО! Сунцокретово уље ИЗБАЦУЈЕ ОТРОВЕ и чува срце, али САМО ако се користи на ОВАЈ НАЧИН!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2016/02/09/flasa_sa_vodom.jpg?itok=QYl-vZPG)
УБРЗАЈТЕ ДИЈЕТУ! Уз ОВУ РАЧУНИЦУ сазнајте КОЛИКО воде је потребно да попијете да бисте БРЖЕ смршали!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/02/22/vitamini_1.jpg?itok=rwjJe6rT)
МНОГИ ГРЕШЕ! Ево КОЈУ КОЛИЧИНУ одређених витамина СМЕТЕ да унесете на дневном нивоу!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/08/23/profimedia-0382830038.jpg?itok=XzaqBxE5)
Лековита намирница: Ово бобичасто ВОЋЕ јача имунитет и циркулацију, а помаже и код МРШАВЉЕЊА
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/2014/08/25/pazuh-maramice.jpg?itok=7ZVahb0Z)
Препознајте на време знаке упозорења: Уколико вам ТЕЛО овако МИРИШЕ, одмах се јавите доктору!