НЕ МОЖЕ ДА НЕ УСПЕ — ЧАК И АКО СТЕ ПОЧЕТНИК: Како да умесите погачу која изгледа прелепо и још је бољег укуса (РЕЦЕПТ)
Водич за почетнике: Како да умесите погачу
Ево како најлакше да умесите погачу, уз помоћ следећих савета.
Потребно је:
- 100 мл воде
- 1 кашичица шећера
- 20 гр свежег квасца
- 200 мл млека
- 50 мл маслиновог уља
- 100 гр киселе павлаке
- 500-550 гр брашна
- мало соли
ЈУТАРЊА НАВИКА НОВАКА ЂОКОВИЋА: Ово пије на празан стомак, чини ЧУДА ЗА ЗДРАВЉЕ, а користе и ДЕЦА
ЗАВЕЛА МОНАХА, БОРИЛА СЕ СА ОПАКИМ КАНЦЕРОМ ДОЈКЕ: Српска глумица из ТРОУГЛА право у ЦЕНТАР СКАНДАЛА
Припрема:
У млакој води измрвити квасац, додати шећер и оставити да надође. У ванглицу сипати млако млеко, додати квасац, со, 30 мл уља и додати брашно да тесто буде мекше.
Добро га обрадити варјачом, рукама или миксером. Оставити да одмори на топлом 30 минута.
Мало подмазати сто маслиновим уљем па нарасло тесто истрести на сто. Поделити у 7 делова, па сваки део обрадити мало рукама (премесити ) и обликовати лоптицу. Сваку лоптицу уваљати мало у маслиново уље и оставити 5-6 мин. покривено.
Масним рукама лоптице развући у тесто танко и ставити на лист пек папира, премазати 1 малом кашичицом павлаке. Урадити и све остале тако, с тим што задњу развучену не мажемо павлаком. Исећи ножићем за пицу на квадрате тесто и спустити спремљену погачу у тепсију величине 22 цм.
Покрити да порасте, па је премазати жуманцетом и посути сусамом. Рерну укључити на 220 степени, пећи 15 минута па смањити на 180 степени Ц и пећи још 35-40 минута. Покрити крпом па кад се охлади, покидати и служити