НИСУ У ПИТАЊУ СЛАТКИШИ: Ево ШТА треба да једеш за БОЉЕ РАСПОЛОЖЕЊЕ!
Није на одмет знати...
Много ствари утиче на наше расположење, али избор намирница може да помогне да се осећамо много боље.
Истраживања су показала да избор хране директно утиче на шећер у крви и ниво хемијских супстанци у мозгу, а то све може да има утицај на ваше расположење.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/333528/profimedia-0528983901.jpg?itok=6HATctks)
УБЕЂИВАЛИ СУ НАС ДА НЕ ПОСТОЈИ, А ПРАВИ ОГРОМНЕ ПРОБЛЕМЕ: Ево како на брак утиче мушки климакс!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/11/19/profimedia-0180086718.jpg?itok=TfOuMDbv)
СКИДА 10 ГОДИНА С ЛИЦА: Јапанска маска која се употребљава ЈЕДНОМ НЕДЕЉНО
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/01/08/profimedia-0335869288.jpg?itok=82fWQ1F0)
ИСТА ХАЉИНА 100 ДАНА: Хтела је да докаже да БЕСПОТРЕБНО купујемо ствари
Нутриционисткиња Наташа Ђукић предлаже 5 ствари које можете да примените за поправљање расположења:
Почните дан доручком који поправља расположење
Научна чињеница: оно што изаберете да једете за доручак може да утиче на расположење током целог дана. Рафинисани угљени хидрати као што су пецива, нагло подижу ниво шећера у крви, који неколико сати касније нагло опада и због тога постајете мрзовољни и нервозни.
Уносите довољно витамина Б
Истраживачи из Чикага су установили везу између високог нивоа витамина Б6 и Б12 у исхрани и мање вероватноће за депресију, која је честа код старијих. Претпоставља са да недостатак ових витамина Б групе, као и витамина Б9 или фолата, може да доведе до повећања нивоа хомоцистеина, који се повезује са депресијом.
Изаберите одговарајућу врсту омега-3 масних киселина
Међу најважнијим омега-3 масним киселинама су еикосапентаноична киселина (ЕПА) и докосахексанска киселина (ДХА). За мозак и побољшано расположење су довољне две порције масне рибе (лосос, сардине, харинга) недељно, јер садрже одговарајућу количину ових омега-3 масних киселина.
Једите мање шећера и рафинисане хране
Рафинисане житарице и шећер утичу на хемију у мозгу, тако што смањују лучење допамина. У почетку унос рафинисане хране и шећера може да поправи расположење. Међутим онда долази до све веће потребе за овом врстом хране како би дошло до тог побољшања које расположење одржава стабилним, а не поправља га.
Фокусирајте се на нерафинисану храну
Чак 70 одсто хране коју једемо је рафинисано - од фабрички упакованих цералија, преко супе из конзрве, до чипса и све те намирнице садрже конзервансе, вештачке боје који штетно утичу на расположење и опште здравље. Срећом, лек за то је једноставан, једите непрерађену храну, коју су јели наши преци, као у традиционалној исхрани са Медитерана или Азије - завршава нутриционисткиња.