NISU U PITANJU SLATKIŠI: Evo ŠTA treba da jedeš za BOLJE RASPOLOŽENJE!
Nije na odmet znati...
Mnogo stvari utiče na naše raspoloženje, ali izbor namirnica može da pomogne da se osećamo mnogo bolje.
Istraživanja su pokazala da izbor hrane direktno utiče na šećer u krvi i nivo hemijskih supstanci u mozgu, a to sve može da ima uticaj na vaše raspoloženje.
UBEĐIVALI SU NAS DA NE POSTOJI, A PRAVI OGROMNE PROBLEME: Evo kako na brak utiče muški klimaks!
SKIDA 10 GODINA S LICA: Japanska maska koja se upotrebljava JEDNOM NEDELJNO
ISTA HALJINA 100 DANA: Htela je da dokaže da BESPOTREBNO kupujemo stvari
Nutricionistkinja Nataša Đukić predlaže 5 stvari koje možete da primenite za popravljanje raspoloženja:
Počnite dan doručkom koji popravlja raspoloženje
Naučna činjenica: ono što izaberete da jedete za doručak može da utiče na raspoloženje tokom celog dana. Rafinisani ugljeni hidrati kao što su peciva, naglo podižu nivo šećera u krvi, koji nekoliko sati kasnije naglo opada i zbog toga postajete mrzovoljni i nervozni.
Unosite dovoljno vitamina B
Istraživači iz Čikaga su ustanovili vezu između visokog nivoa vitamina B6 i B12 u ishrani i manje verovatnoće za depresiju, koja je česta kod starijih. Pretpostavlja sa da nedostatak ovih vitamina B grupe, kao i vitamina B9 ili folata, može da dovede do povećanja nivoa homocisteina, koji se povezuje sa depresijom.
Izaberite odgovarajuću vrstu omega-3 masnih kiselina
Među najvažnijim omega-3 masnim kiselinama su eikosapentanoična kiselina (EPA) i dokosaheksanska kiselina (DHA). Za mozak i poboljšano raspoloženje su dovoljne dve porcije masne ribe (losos, sardine, haringa) nedeljno, jer sadrže odgovarajuću količinu ovih omega-3 masnih kiselina.
Jedite manje šećera i rafinisane hrane
Rafinisane žitarice i šećer utiču na hemiju u mozgu, tako što smanjuju lučenje dopamina. U početku unos rafinisane hrane i šećera može da popravi raspoloženje. Međutim onda dolazi do sve veće potrebe za ovom vrstom hrane kako bi došlo do tog poboljšanja koje raspoloženje održava stabilnim, a ne popravlja ga.
Fokusirajte se na nerafinisanu hranu
Čak 70 odsto hrane koju jedemo je rafinisano - od fabrički upakovanih ceralija, preko supe iz konzrve, do čipsa i sve te namirnice sadrže konzervanse, veštačke boje koji štetno utiču na raspoloženje i opšte zdravlje. Srećom, lek za to je jednostavan, jedite neprerađenu hranu, koju su jeli naši preci, kao u tradicionalnoj ishrani sa Mediterana ili Azije - završava nutricionistkinja.