ОМИЉЕНА ХРАНА многих људи повезана је с ВЕЋИМ РИЗИКОМ ОД ДЕПРЕСИЈЕ!
Треба знати!
Пржени кромпирићи једна су од најпопуларнијих намирница у свету, али најновије истраживање открива како би посезање за овом намирницом могло имати негативан утицај на наше ментално стање, преноси CNN.
Ове ИЗНЕНАЂУЈУЋЕ СТВАРИ могу да ОШТЕТЕ ЗДРАВЉЕ СРЦА, а да тога нисмо ни свесни
НЕ БАЦАЈТЕ ПЕТЕЉКЕ ОД ЈАГОДЕ: Веома су лековите, позитивно делују на здравље БУБРЕГА, смањују ШЕЋЕР у крви
Наиме, истраживачки тим из Хангзхоуа у Кини открио је да је честа конзумација пржене хране, а посебно пржених кромпирића, повезана с 12 посто већим ризиком од анксиозности и 7 посто већим ризиком од депресије него код људи који не једу пржену храну или је конзумирају тек повремено.
Пржена храна и иначе је један од познатих чиниоца ризика за претилост, високи крвни притисак и друге здравствене тегобе. Научници су проучавали 140.728 људи током 11 година. Након искључивања учесника којима је дијагностификована депресија унутар прве две године, пронађена су укупно 8294 случаја анксиозности и 12.735 случајева депресије код оних који су често конзумирали пржену храну.
- Ови добијени резултати јасно указују на то како учестали унос пржене хране повећава ризик од анксиозности и депресије - рекао је доктрор Давид Катз, али исто тако нагласио да би требало провести још неколико истраживања на ову тему како би се са сигурношћу утврдило повећава ли конзумација пржене хране депресију код људи или се депресивни људи чешће окрећу овој врсти хране.
- Наиме, такође је могуће да се људи с анксиозношћу или депресијом много чешће окрећу овој врсти хране за неки привид олакшања, односно утехе. Они с прикривеним симптомима тескобе и депресије могли би се окренути утешној храни као начину самолечења - додао је Катз.