ОНИ СЕ ХРАНЕ НАЈЗДРАВИЈЕ НА СВЕТУ: Ово је тајна швајцарских оброка који продужавају живот!
Швајцарска исхрана има структуру као мало која земља.
Зморге (доручак) је брз и лак оброк који се обично једе око седам ујутру. Хлеб, сир, воће и кафа су традиционални избори. Овас у млеку са наренданим јабукама је такође популаран.
Зморге је замишљен као оброк богат мастима. „Наћи ћете млеко, сир и путер у скоро сваком оброку у Швајцарској“, рекла је Каролин Хостетлер, власница продавнице квалитетног сира у Швајцарској.
ДЕЛУЈЕ КАО ИНФУЗИЈА у случају ПРЕХЛАДЕ: Овим су СРПКИЊЕ РАНИЈЕ храниле децу када су болесна, опоравља организам
ГОЈЕ ВИШЕ НЕГО БУРЕК ЗА ДОРУЧАК! Нутрициониста упозорава на грешке које сви правимо у припреми смутија
Укуснију ПИЛЕТИНУ нећете пробати - Хрскава и у исто време сочна, по рецепту из бакине кухиње (ВИДЕО)
Швајцарски сир није само супериорнији по укусу, већ и по здравственим предностима – нешто што нутриционисти називају алпским парадоксом.
Знуни је швајцарска немачка реч која је скраћеница за "зу неун", што буквално значи „у девет сати“. Ужина средином јутра је обично кроасан са другом шољицом кафе.
У многим швајцарским компанијама чак се подстиче запослени да узму кратку паузу и друже се јер се верује да то побољшава продуктивност.
Zmittag (ручак) није само топли оброк који се сервира у подне, већ слижи и као сат времена за опуштање. Није неуобичајено да деца иду кући из школе, а запослени напуштају канцеларију. Чак се сматра непоштовањем правити буку током "Zmittaga", па се сва градња прекида у време ручка.
Супа од поврћа или јело од меса су популарни избори. Према студији Универзитета у Женеви, Швајцарци имају тенденцију да једу више локално, сезонски и одрживије од већине Европе. Швајцарски фармери традиционално користе мање пестицида и генетски модификованих организама (ГМО), иако се само 15 одсто њих потрудило да добије сертификат као „органски“, рекла је Ања Констиен, запослена у онлајн продавници органских швајцарских производа, преноси Магазин Новости.
- Производи из органске пољопривреде садрже више витамина, попут витамина Ц и фитокемикалија које реагују као антиоксиданси у људском телу - рекла је Констиен и додала да:
- Месо садржи мање масти и нема антибиотика - закључила је.
Научници су открили да су пацијенти којима је дијагностикована депресија увелико побољшали свој ниво среће конзумирајући непрерађену храну у односу на пацијенте који су добијали подршку један на један и који су били укључени у друштвене активности.
- Нездрава исхрана – богата транс мастима, шећером и прерађеном и рафинисаном храном – повећава ризик од депресије јер лишава мозак потребних хранљивих материја - пишу стручњаци.
Звиери или „у четири“ је поподневна ужина која може бити воће и орашасти плодови за одрасле, али је често чоколада за децу која завршавају школски дан.
У Женеви можете скоро да подесите сат на тренутак када видите родитеље како својој деци дају колаче или слаткише за њихов поподневни "гоутер" (француска реч за ужину).
Швајцарци нису измислили чоколаду, али су побољшали рецепт који је кружио Европом 1800-их. Швајцарски произвођач чоколаде Даниел Питер додао је млеко у праху који је развио колега Хенри Нестле 1875. године и створио прву млечну чоколаду.
Године 1879, Рудолф Линдт га је додатно побољшао користећи своју новопатентирану машину којом је створио текстуру која се зове „топи у устима“.
Уређај, који се и данас користи, загрева и меша чоколаду која је прозрачује и ублажава горчину. Иако мала Швајцарска не може да прати Немачку и Италију када је реч о килограмима годишње извезене чоколаде, Швајцарци заузимају прво место у другој категорији: килограми потрошене чоколаде. Швајцарци поједу 12 килограма чоколаде по глави становника годишње – више него у било којој другој земљи.
Znacht или „ноћу“ је често хладан оброк за вечеру састављен од остатака, нарезака, сира, векне хлеба и чаше локалног вина.