Ове ОЗНАКЕ ИЗБЕГАВАЈТЕ у ШИРОКОМ ЛУКУ! Нутрициониста саветује како да правилно читатате декларацију производа
08.06.2023.
09:25
Коментари (0)
Обратите пажњу на ове ставке приликом куповине!
Нутрициониста Ивана Баришић навела је неколико ставки на које треба обратити пажњу како бисте испревно и потпуно могли да тумачите све што пише на декларацији производа. Колико је адитива, а колико природних састојака, знаћете само ако пажљиво прочитате садржај.
СРБИ ЈЕДУ две ВРСТЕ СЛАНИНЕ - Ево која је боља, једна садржи састојак који није добар за здравље, обратите ПАЖЊУ у току ЛЕТА
СРБИ ЈЕДУ две ВРСТЕ СЛАНИНЕ - Ево која је боља, једна садржи састојак који није добар за здравље, обратите ПАЖЊУ у току ЛЕТА
ОСВЕЖАВАЈУЋИ КОЛАЧ, ИДЕАЛАН ЗА ЛЕТЊЕ ДАНЕ: Неодољива посластица највише ће одушевити најмлађе (ВИДЕО)
ОСВЕЖАВАЈУЋИ КОЛАЧ, ИДЕАЛАН ЗА ЛЕТЊЕ ДАНЕ: Неодољива посластица највише ће одушевити најмлађе (ВИДЕО)
Пет најчешћих прехрамбених адитива који се користе су:
- Натријев глутамат (Е621):
Овај адитив се често користи као појачивач укуса и налази се у разним прехрамбеним производима као што су супе, умаци, грицкалице и готова јела. - Лимунска киселина (Е330):
Ова киселина се користи као регулатор киселости и антиоксиданс те се може наћи у соковима, газираним пићима, воћним конзервама и разним слаткишима. - Натријев бензоат (Е211):
Овај конзерванс се често користи за продужење рока трајања производа и може се наћи у безалкохолним пићима, џемовима, кечапима и конзервираној храни. - Тартразин (Е102):
Ово жуто бојило се користи за побољшање боје хране и често се налази у слаткишима, газираним пићима, умацима и неким врстама тестенине. - Натријев цитрат (Е331):
Овај адитив се користи као регулатор киселости и може се наћи у сирупима, соковима, сладоледу и разним конзервираним намирницама.
Како правилно ишчитати квалитет? Пратите ових 5 Иваниних нутриционистичких савета:
- Листа састојака:
Прегледајте листу састојака како бисте видели које су главне компоненте производа. Ако је шећер, маст или адитиви наведени међу првима, то може указивати на већи део тих састојака у производу. - Нутритивне вредности:
Погледајте таблицу с нутритивним вредностима како бисте добили информације о количини енергије, масти, шећера, влакана и других храњивих супстанци у производу. Обратите пажњу на део засићених масти, транс масти, шећера и соли те покушајте одабрати производе с нижим уделима тих састојака. - Величина порције:
Узмите у обзир величину порције која је наведена на декларацији. Понекад се информације о нутритивним вредностима односе само на једну порцију, а производ може садржати више порција у паковању. Проверите колико је велика порција и помножите нутритивне вредности ако планирате конзумирати више од једне порције. - Алергени:
Проверите да ли производ садржи састојке на које сте алергични или осетљиви. Будите опрезни и обратите посебну пажњу на алергене како бисте избегли нежељене реакције. - Додаци и адитиви:
Прегледајте декларацију да бисте видели постоје ли додаци храни, као што су боје, појачивачи укуса или конзерванси. Ако желите избегавати одређене адитиве или сте осетљиви на њих, проверите Е-бројеве или називе адитива наведене на декларацији.