Пазарске МАНТИЈЕ пуњене месом - Једноставно се праве, а укус је као из пекаре, добар предлог за доручак или вечеру
Уколико сте љубитељ мантије, знајте да врло лако можете да их направите и код куће.
Уколико сте љубитељ теста, ово је права посластица за вас! Оригиналне пазарске мантије се не преливају киселим млеком и луком, али по жељи то се може додати.
Обавезно пробајте традиционални рецепт, јер се нећете покајати!
Састојци за тепсију пречника 40 цм:
За тесто:
700 г брашна тип 405
1 супена кашика соли
2 супене кашике уља
420 мл воде
За фил:
700 г млевене јунетине
70 мл хладне воде
50 мл уља
400 г сецканог црног лука
1/2 супене кашике соли
бибер по укусу
Масноћа за јуфке:
150 г путера
70 мл уља
Припрема:
У просејано брашно додајте со, уље и млаку воду, па замесите тесто. Тесто ставите у науљену посуду и покријте провидном фолијом и оставите да одстоји пола сата. У међувремену направите фил и масноћу.
За фил: У већу посуду ставите ситно сецкан лук, посолите, побиберите, па додајте месо, уље и воду. Рукама све сједините.
За масноћу: На тихој ватри отопите путер у који сте додали уље.
На побрашњену површину пребаците тесто и поделите га на лоптице једнаке величине (око 70 г). Рукама још мало обрадите сваку лоптицу. Покријте лоптице провидном фолијом и крпом и оставите да одстоје макар 15 минута. Затим сваку развуците оклагијом у облику круга пречника 20 цм.
Растањите кругове тако што ћете пребацивати са длана на длан. Истањену јуфку премажите масноћом и сваку следећу ређајте на ту, такође премазујући масноћом. Треба да сложите 10 јуфки и да повремено растањите. Када сложите свих 10 растањите их у квадратни облик. Странице нека буду дужине 30 до 35 цм. Развучену јуфку изрежите на квадратиће 4x4 цм. Све коцкице поново премажите масноћом.
Пуните их месом и затварајте тако што ћете сваку страницу развући, па преклопити (погледајте у видеу). Ређајте у тепсију коју сте намазали са мало масноће и на крају опет премажите мантије масноћом, али не претерујте. Пре печења очистите ивице тепсије од масноће, да мантије не би покупиле мирис загореле масноће. Пеците у загрејаној рерни на 270°Ц неких 20 минута. Када мантије добро порумене прекријте их пек папиром и пеците још 15 минута.