ПЕЧЕЊЕ И РУСКА САЛАТА ЗА ПРАЗНИКЕ, ПА ХИТНА ОПЕРАЦИЈА! Гастроентеролог упозорио - од ове хране скачу шећер и притисак
Проф. др Додер уживо објаснио какве све проблеме правимо празничном исхраном - "стално упозоравамо пацијенте и сваке године исто"!
Време празника обично је време опуштања, дуготрајног седења за породичним столом и дружења уз масну и тешку храну. Теста, колачи, руска салата и печење, и овог ће се Ускрса тако наћи на столовима многих. Последице преедања и слабе физичке активности манифестоваће се кроз констипацију, дијареју, надутост, болове или грчеве у трбуху.
Гастроентеролог проф. др Радоје Додер причао је пред прошлогодишње празнике на Првој о проблемима које може изазвати тежа исхрана, због којих пацијенти на ВМА завршавају и на операционом столу!
ГОРИ СИМПТОМИ НЕГО КОД КОРОНЕ! Све више људи има "СУПЕР ПРЕХЛАДУ": Упаљено грло и КОСТОБОЉА главни проблем
ИЗГУБИО ВИД, СЛУХ И РАВНОТЕЖУ: Згодни глумац једва остао жив, крвни судови нападнути - ОВО СУ СИМПТОМИ
Проф. др Додер, угледни гастроентеролог, раније је објаснио када је најбоље пити воду а сада казао да нема смисла да се преједамо током празника и мислимо да ћемо "брзинском" дијетом решити проблеме, којих буде неочекивано много.
"Ако те калорије унете током оброка не потрошимо, правимо грешку, не треба се заносити да ћемо за време празника уживати, а онда ћемо после тога на дијету, не може тако. Од почетка треба имати план, а не дозволити да храна управља нашим животом", упозорио је проф. др Додер.
Број позива је увек повећан на гастроентерологији после празника, рекао је он.
"Ми објашњавамо пацијентима који су већ у ризику да ће тешка храна, масна или претеривање, изазвати већи број панкреатита, упаљених жучних кеса и операција. Ту се апсолутно ништа не мења већ годинама, празници су за ове органе изазов", рекао је он.
Шта се дешава када нагло пређемо на мрсну храну?
"Не смете нагло да пређете са поста на мрсно, ако имате камен у жучној кеси, запушиће путеве, добићете жутицу, такви пацијенти некада морају и на операцију. Тај прелазак увек мора бити постепен, не сме храна да буде припремана на масти, запржена, требало би да је барена или на незасићеним мастима", рекао је он.
"Надутост је честа и пре и после празника, због нездраве хране. Некада су постојале смернице за здраву храну, а сада би требало да постоје за викенд и празнике. Храна која се тешко вари не би требало да се уноси, ремети и бактерије у организму који потом задржава гасове и ствара непријатан осећај или бол", закључио је он.