ОПРЕЗ, овако нас ПРОДАВЦИ ВАРАЈУ - У једну НАМИРНИЦУ стављају ПИЉЕВИНУ, отворите четворе очи
Не можете увек бити сигурни да је мед који сте купили заиста чист мед, а ево које намирнице су још "проблематичне".
Сигурно сте се, барем једном, одлучили за куповину намирнице чија је цена нижа од других на полици, а онда сте се разочарали након првог залогаја јер сте схватили да квалитет и није неки.
Стручњаци кажу да треба пазити шта купујемо јер глобална прехрамбена индустрија редовно издаје лажне производе, а годишње из истог разлога губи од 10 до 15 милијарди долара.
![slava jelovnik](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/11/05/384553595_342261078389547_4695777266074011805_n.jpg?itok=g-HT6qe_)
У среду је Митровдан, 5. НАЈВЕЋА СРПСКА СЛАВА, а ми вам предлажемо ПОСНИ ЈЕЛОВНИК - све од предјела до најлепших колача
![zubi](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/11/05/sd_-_2022-07-21t140813.442.jpg?itok=lcojr2PB)
Блиставо БЕЛИ ЗУБИ ЗА ПАР МИНУТА - Потребна су вам ДВА јефтина САСТОЈКА, потпуно природно, направите ПАСТУ сами
Како пише Chatelaine, мед је једна од намирница код чије се производње највише лаже. Треба уложити доста новца у израду, па га многи произвођачи мешају с јефтиним кукурузним сирупом. У питању је и превара која може бити опасна за људско здравље јер особе које морају пазити на ниво шећера у крви никако не би смеле користити кукурузни сируп и сличне заслађиваче. Најједноставнији начин који ће осигурати да имате квалитетан прави мед јест тај да га купите у локалних произвођача.
Још једна ствар око које многи варају јест маслиново уље. Често на декларацији пише да је произведено у Италији, али заправо се тамо само пунило у боце, а стигло је из непознатих крајева и разређено је јефтинијим уљима. Код овог производа увек треба гледати цену – она ниска је сумњива јер квалитетно и право екстрадевичанско маслиново уље кошта.
Податак који највише шокира откривен је још 2016. године. Једна комапније је, наиме, варала код производње пармезана па су тако паковања пунили с мало сира и пуно – пиљевине. Како купити прави? Сир који настаје у италијанској регији Емилиа Ромагна једини се сме звати пармезаном. Иако сличне сиреве производе и други произвођачи, морају имати други назив.