ПОСТАЋЕ ВАМ СТИЛ ЖИВОТА: Тао дијета мења навике из корена, али доноси и ОДЛИЧНЕ резултате!
Пробајте, можда је баш права ствар за вас.
За поједине људе, сама реч "дијета", изазива нелагоду и главобољу, јер су свесни да захтева многа ограничења у конзумирању хране, а најчешће је исход неизвестан.
За некога ће један тип исхране одговарати, неком другом неће, али зато су Кинези измислили "Тао дијету", којој скоро свако може да се прилагоди.
Анастасија Ражнатовић у ФАРМЕРИЦАМА које ће ОБЕЛЕЖИТИ СЕЗОНУ: Има сјајан предлог КАКО да их комбинујете!
Након што је дечко ОСТАВИО, решила је да му се ОВАКО ОСВЕТИ и добила ТРИ МЕСЕЦА ЗАТВОРА!
"Био је опседнут мноме, снимио је НЕПРИМЕРЕНЕ фотографије..." Манекенка признала да је СИЛОВАНА са 7 година
Први лекари у Кини су били кувари и познавали су тајне акупунктуре, медитације и масаже. Они су стално тражили баланс између две енергије природе – јин и јанг, тј. дуго тражени средњи пут. Таоизам нас учи да сваки човек има своју енергију, посебан начин исхране, места где му је предодређено да живи, доба дана који му највише прија, али постоје приниципи који већини људи одговарају.
Према њему, свака намирница носи одређену енергију и температуру. Тип хране, начин прераде и зачини које конзумирате утичу на физичку конституцију и темперамент човека. Фундаментални принцип, који се по таоизму назива дигестивна ватра, стомак назива једним великим лонцем који вари храну на 38 степени. У односу на темперамент појединца, ватра је јача или слабија, а ако исхрана није одговарајућа, долази до дисбаланса.
Ставите поврће у центар тањира. Биљке су врло важне, јер оне преносе енергију природе. Житарице би требало да доминирају у вашем тањиру, на којем би такође требало да буду и алге, тофу, месо, риба и то све два пута дневно. Ако оне стоје у центру тањира, значи да тако шири позитивна енергија и самим тим ће она, преко хране, успоставити баланс у нашем организму. Када је воће у питању, конзумирајте га два пута дневно, између оброка.
Избегавајте храну која подстиче инфламаторне процесе. Кинези се клоне млечних производа, простих шећера, масног меса и масти свих врста. Тешки су за варење, замарају организам и задржавају течност у њему.
Пијте на прави начин. Немојте пити ништа у току оброка или одмах после њега, јер тако разређујете желудачне киселине и ометате варење. Пића која се препоручују јесу (биљни) чај (куван на температури од 70 степени) и обична вода. Заборавите кафу, газирана пића и алкохол.
Како да кувате и да сечете намирнице? Комадићи намирница би требало да се сецкају на величину залогаја, а поврће да се кува кратко на јакој ватри, и то са мало уља. Таква спремљена храна је пуна витамина, а брзо се и вари.
Ако једемо превише или неодговарајућу храну, тело сагорева више енергије, па самим тим је принуђено да ради на вишој температури и тако брже стари. Тао дијета вас подсећа да је конзумирање превише анриоксиданаса јако лоше, јер тело неће употребити довољно енергије. Иако су неке намирнице квалитетније од других, ниједна од њих није самостално довољна за здрав живот.