ПУН ВИТАМИНА И ДОБАР ЗА КОСТИ, АЛИ ОПАСАН ЗА НЕКЕ: Ево ко не сме да једе фета сир
Укусан, али...
Незамењив у медитеранској кухињи, фета сир је украс сваке трпезе. Има мање масти и калорија од тврдих сирева, попут пармезана - 100 грама садржи 264 калорије.
Садржи витамине А, Б и К, гвожђе, магнезијум, добар је за кости јер има дупло више калцијума него фосфора. Обилује добрим бактеријама које могу да ојачају имуни систем и стање дигестивног тракта. Изворно се прави од овчјег и козјег сира, има јак и оштар укус и кремасту текстуру.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/05/05/porodilja.jpg?itok=1VXt4Lg7)
ШОК! Јаке мучнине у трудноћи за 50 одсто повећавају ризик од аутизма код беба
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/322742/e.jpg?itok=1zwpFinu)
БРУХ, КИЛА ИЛИ ХЕРНИЈА: Ево који су СИМПТОМИ и како се ЛЕЧИ
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/2015/01/11/devojku-boli-stomak-1.jpg?itok=9Ii4QEwq)
ЗАТВОР НА ПУТОВАЊУ: Због чега га имате и шта да радите да га избегнете?
Осим чувене грчке салате, састојак је мноштва јела, од предјела, преко главног јела, до дезерта. Одличан је у комбинацији са маслиновим уљем, босиљком, ориганом, као грилован, али и у салати са лубеницом и наном.
Могући проблеми са фета сиром произлазе из чињенице да садржи пуно натријума, јер се током прављења сира у сурутку додаје со.
Зато, они који су осетљиви на овај састојак треба пре конзумирања добро да исперу кришку фете под млазом воде.
Такође, људи осетљиви на лактозу треба да буду опрезни јер фета, као и остали млади сиреви, има више лактозе од гауде, пармезана.