У Србији највише ЈЕДУ овај КРОМПИР, а за ову врсту неки нису ни ЧУЛИ - Одличан за имунитет, вид и здравље бубрега
И један и други једнако су добри за организам.
Обични кромпир и батат су две веома различите намирнице, иако их многи често сматрају сличнима због њихове употребе у кухињи. Ево детаљнијег прегледа њихових карактеристика, нутритивних вредности и здравствених добробити:
Ботаничка повезаност
Обични кромпир (Соланум туберосум), припада породици Соланацеае, истој породици којој припадају парадајз, паприка и патлиџан.
Батат (Ипомоеа бататас), припада породици Цонволвулацеае, која је позната по биљкама пењачицама и слатком кромпиру.
Ботанички није близак обичном кромпиру.
Нутритивне Разлике
Гликемијски Индекс (ГИ):
Обични кромпир има виши ГИ, што може брзо подићи ниво шећера у крви, што је важно за дијабетичаре. Батат има нижи ГИ, нарочито када је куван, што омогућава спорије ослобађање шећера у крвоток.
Енергетска вредност:
Батат има већу енергетску вредност, с више скроба и шећера у поређењу с обичним кромпиром.
Витамини и минерали:
Обични кромпир садржи више минерала попут гвожђа. Батат је богатији витаминима, посебно витамином А (бета-каротен), као и витаминима Б групе, витамином Ц, Е и Д.
Здравствене добробити
Обичан кромпир
Антиоксиданси: Богат је флавоноидима, каротеноидима и фенолним киселинама, што може смањити ризик од хроничних болести.
Контрола шећера у крви: Садржи резистентни шкроб који помаже у смањењу отпорности на инсулин.
Побољшање пробаве: Резистентни скроб храни корисне бактерије у цревима, смањује упале и ризик од рака дебелог црева.
Без глутена: Идеалан за особе које прате безглутенску дијету.
Осећај ситости: Повећава ниво хормона ситости, што може помоћи у контроли апетита.
Разноврсност: Може се припремати на различите начине, иако пржење значајно повећава калоријски садржај.
Ендокрини систем: Помаже у регулацији функција органа као што су слезина, гуштерача, желудац и бубрези.
Имунитет: Обилује бета-каротеном који се претвара у витамин А, важан за имунолошку функцију.
Контрола крвног притиска: Висок садржај калијума помаже у контроли крвног притиска.
Здравље очију: Бета-каротен се претвара у витамин А, кључан за ноћни вид и здравље очију.
Пробава: Влакна у батату побољшавају здравље пробавног система.
Антиоксиданси: Садржи више бета-каротена од шаргарепе и више витамина Ц од парадајза, што помаже у неутрализацији слободних радикала.
Закључак
Оба кромпира имају своје јединствене предности и могу бити корисни додатак исхрани. Обични кромпир је добар извор минерала и брзих угљених хидрата, док је батат богат витаминима, посебно витамином А, и има нижи гликемијски индекс. Комбиновањем оба у исхрани можете искористити њихове комплементарне нутритивне вредности и здравствене добробити.