Рецепт за БАКЛАВУ са ПИСТАЋИМА - Уживајте у предивном укусу, лако се прави
Нешто мало другачији фил за популарне баклаве.
Ево рецепта за баклаву са пистаћима. Ова варијанта баклаве је изузетно укусна и популарна у задње време, због пистаћа, а сама припрема није превише компликована.
Баклава са пистаћима
Састојци:
500 г кора за баклаву
300 г пистаћа (сирових или пржених, ољуштених)
200 г маслаца (отопљеног)
200 г шећера
200 мл воде
1 кашичица лимуновог сока
1 кашичица ванилин шећера
1/2 кашичице млевеног цимета (по жељи)
Припрема:
Припрема фила:
Пистаће самељите у сецку или блендеру, али пазите да не претерате да не бисте добили пасту. Желимо да пистаћи буду ситно исецкани, али и даље да задрже своју текстуру.
Ако желите, можете додати мало млевеног цимета у фил, како бисте обогатили укус (ово је опционално).
Припрема сирупа:
У шерпу ставите шећер и воду. Ставите на средње јаку ватру и кувајте док се шећер потпуно не отопи и сируп не проври.
Када почне да ври, смањите температуру и кувајте још око 10 минута, повремено мешајући.
На крају, додајте ванилин шећер и лимунов сок, па промешајте. Оставите сируп да се охлади.
Слагање баклаве:
У великој посуди, отопите маслац.
Подмажите дно плеха са мало отопљеног маслаца (плех треба да буде димензија 30x20 цм, или приближно).
На дно плеха ставите први слој кора, премазујте их са отопљеним маслацем. Наставите да слажете коре, сваку премазујући маслацем, док не ставите 8-10 кора.
На последњу кору ставите равномерно сложен фил од пистаћа (око 1/3 од укупне количине).
Наставите да слажете коре, сваку премазујући маслацем, док не потрошите све коре. На крају, када сте ставили све коре, премазујте последњу кору са преосталим маслацем.
Ножем пажљиво исеците баклаву на ромбове или квадрате, како би лакше упила сируп касније.
Печење:
Ставите плех у претходно загрејану рерну на 180°Ц и пеците баклаву око 30-40 минута, док не добије лепу златно-смеђу боју.
Након што је баклава печена, извадите је из рерне и одмах прелијте хладним сирупом (сируп не треба да буде врео, а баклава врућа).
Оставите баклаву да упије сируп и охлади се, најбоље је да одстоји неколико сати или чак целу ноћ.
Служите:
Након што се баклава охлади, можете је служити. Уживајте у сочном и слатком укусу баклаве са пистаћима!