Recept za BAKLAVU sa PISTAĆIMA - Uživajte u predivnom ukusu, lako se pravi
Nešto malo drugačiji fil za popularne baklave.
Evo recepta za baklavu sa pistaćima. Ova varijanta baklave je izuzetno ukusna i popularna u zadnje vreme, zbog pistaća, a sama priprema nije previše komplikovana.
Baklava sa pistaćima
Sastojci:
500 g kora za baklavu
300 g pistaća (sirovih ili prženih, oljuštenih)
200 g maslaca (otopljenog)
200 g šećera
200 ml vode
1 kašičica limunovog soka
1 kašičica vanilin šećera
1/2 kašičice mlevenog cimeta (po želji)
Priprema:
Priprema fila:
Pistaće sameljite u secku ili blenderu, ali pazite da ne preterate da ne biste dobili pastu. Želimo da pistaći budu sitno iseckani, ali i dalje da zadrže svoju teksturu.
Ako želite, možete dodati malo mlevenog cimeta u fil, kako biste obogatili ukus (ovo je opcionalno).
Priprema sirupa:
U šerpu stavite šećer i vodu. Stavite na srednje jaku vatru i kuvajte dok se šećer potpuno ne otopi i sirup ne provri.
Kada počne da vri, smanjite temperaturu i kuvajte još oko 10 minuta, povremeno mešajući.
Na kraju, dodajte vanilin šećer i limunov sok, pa promešajte. Ostavite sirup da se ohladi.
Slaganje baklave:
U velikoj posudi, otopite maslac.
Podmažite dno pleha sa malo otopljenog maslaca (pleh treba da bude dimenzija 30x20 cm, ili približno).
Na dno pleha stavite prvi sloj kora, premazujte ih sa otopljenim maslacem. Nastavite da slažete kore, svaku premazujući maslacem, dok ne stavite 8-10 kora.
Na poslednju koru stavite ravnomerno složen fil od pistaća (oko 1/3 od ukupne količine).
Nastavite da slažete kore, svaku premazujući maslacem, dok ne potrošite sve kore. Na kraju, kada ste stavili sve kore, premazujte poslednju koru sa preostalim maslacem.
Nožem pažljivo isecite baklavu na rombove ili kvadrate, kako bi lakše upila sirup kasnije.
Pečenje:
Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite baklavu oko 30-40 minuta, dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.
Nakon što je baklava pečena, izvadite je iz rerne i odmah prelijte hladnim sirupom (sirup ne treba da bude vreo, a baklava vruća).
Ostavite baklavu da upije sirup i ohladi se, najbolje je da odstoji nekoliko sati ili čak celu noć.
Služite:
Nakon što se baklava ohladi, možete je služiti. Uživajte u sočnom i slatkom ukusu baklave sa pistaćima!