БАДЊЕВКА, старинска ПИТА која се прави за БАДЊЕ ВЕЧЕ - Пуна ораха и сувог воћа, најсочнији рецепт за ОБАВЕЗАН детаљ на трпези
Сутра је Бадни дан и пости се. Уколико желите да трпезу обогатите са нечим слатким, препоручујемо вам овај рецепт за баклаву. Богата пита од сувог воћа и ораха назива се Бадњевка, која се традиционално спрема за Бадње вече.
Бадње вече представља припрему за један од најрадоснијих хришћанских празника - Божић. Православни верници га обележавају 6. јануара, а за овај празник се везују разни ритуали и обичаји који слуте на срећу, радост и благостање. Стари обичај је да на Бадњи дан треба унети у дом Бадњак, дрво које се сече ујутру, а уноси се у дом увече и ложи се у ватру. У дом се уноси слама као симболично подсећање на рођење Христа у Витлејемској пећини.
![BožiÄ](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2024/01/05/bozic.jpg?itok=H2t89qEL)
Како прославити БОЖИЋ У СТАНУ - Ово је начин да "дарујете" ОГЊИШТЕ којег нема, једноставан поступак са БАДЊАКОМ
![stomak](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2024/01/05/shutterstock_1536338207.jpg?itok=VcNAmpxy)
Има је ВИШЕ од 50ЈУДИ! Бактерија која је узрок чира и рака на желуцу може да се шири међу члановима породице - ОВО је главни узрок
Поред свега што је неопходно да се нађе на празничној трпези за Бадњи дан, обавезна је и пита коју су наши стари називала Бадњевка.
Она је заправо верзија баклаве, а одлична је посластица за дан поста.
Састојци за тесто:
- 500 г кора за питу
- 250 г млевених ораха
- 250 г сувог воћа по жељи
- 200 г уља
- 1 шоља шећера
- 1 шоља воде
Састојци за сируп:
- 2 шоље шећера
- 1 шоља воде
- 1 кашика лимуновог сока
- Комадић коре од лимуна
Упутства:
-
Растопите путер у шерпи, додајте млевене орахе и воће, а затим додајте шећер. Мешајте док се сви састојци добро не сједине.
-
Додајте шољу воде и кувајте смесу док не постане густа. Склоните са ватре и оставите да се охлади.
-
Узмите кору за питу, ставите део фила од ораха и печурака дуж краја коре и увијте у ролат. Понављајте поступак док не потрошите све коре и фил.
-
Поређајте ролате у плех обложен папиром за печење.
-
Рерну загријте на 180 степени Целзијуса. Пеците питу док не добије лепу златно смеђу боју, обично око 25-30 минута.
-
Док се пита пече, припремите сируп. У шерпи прокувајте воду, шећер, лимунов сок и корицу лимуна док се шећер потпуно не истопи. Склоните с ватре и оставите да се охлади.
-
Кад се пита испече, прелијте је охлађеним сирупом.
-
Оставите питу да упије сируп пре него што је сечете и послужите.
Овај рецепт за Бадњевку је само један од многих варијација које се могу пронаћи. Прилагодите састојке према вашем укусу и жељама. Срећно с припремом!
Србија Данас/Ј.Шипчић