ШАРЕНА ТУРШИЈА је најукуснија салата коју су спремале и наше БАКЕ - Пуна здравља и ВИТАМИНА, а изглед посебно осваја
Припрема зимнице може значајно смањити трошкове прехране током зиме. Куповином сезонских плодова у тренутку када су најјефтинији и њихово чување за зимске месеце, можете уштедети новац и избећи скупље намирнице из маркета.
С доласком хладнијих месеци, многи од нас се враћају традиционалним праксама чувања хране. Једна од тих пракси је и остављање зимнице, која је у многим домаћинствима важан део припреме за зиму. Ова традиција, која је преживела векове, не само да помаже у очувању хране, већ и доноси бројне предности за савремене породице.
Зашто је важно остављати зимницу?
Економичност: Припрема зимнице може значајно смањити трошкове прехране током зиме. Куповином сезонских плодова у тренутку када су најјефтинији и њихово чување за зимске месеце, можете уштедети новац и избећи скупље намирнице из маркета.
Здравље: Кућна зимница обично не садржи веће количине конзерванса, што је чини здравијом опцијом у поређењу са индустријски прерађеном храном. Конзервација у домаћинству омогућава бољу контролу над састојцима, што доприноси квалитетнијем исхрани.
Очување традиције: Ова пракса је дубоко укорењена у културним обичајима и може бити прилика за окупљање породице. Припрема зимнице често је повезана са заједничким тренуцима, дељењем рецепта и искустава са старијим генерацијама.
Практичност: Зимница је увек при руци, што омогућава брзу припрему оброка и штеди време током ужурбаних зимских дана. Имати на располагању готове припреме може бити право олакшање у свакодневним обавезама.
Рецепт за шарену салату зимницу
За припрему ће вам бити потребно:
- 1 кг краставчића
- 1 кг шаргарепе
- 1/2 кг зеленог парадајза
- 1/2 кг зелених паприка
- 1 кг карфиола
- 1 кг купуса
Прелив за салату:
- 750 мл алкохолног сирћета
- 250 гр шећера
- 150 гр соли
- 250 мл воде
- 1/2 литре уља
- 1 кесица бибера у зрну
Припрема:
Све поврће опрати и исечи на колутове, а купус на танке резанце. Шаргарепу мало бланширати (око 5 мин) охладити па и њу исећи, на кругове.
У шерпу ставите воду, сирће, шећер, со, уље и бибер и кувајте на лаганој ватри до кључања. Када прокључа њом прелијте поврће које сте наслагали у тегле.
Салата је спремна за употребу већ наредног дана.