САВЕТ ЛЕКАРА: Овај састојак из воћа и поврћа СНИЖАВА ХОЛЕСТЕРОЛ и одржава идеалан РАД СРЦА И ЦРЕВА
Бићете и сити и здрави!
Према психотерапеуту Сергеју Обложку, нема ништа лоше у томе да посегнемо ка храни или пићу када смо под стресом.
Али, наглашава стручњак, то треба учинити исправно, тако што ћемо одабрати прави извор позитивних емоција.
КАД СЕ НАЈЛЕПШИ ТРЕНУЦИ ПРЕТВОРЕ У ПАКАО: Ово су најтеже и најемотивније исповести ТЕШКИХ ПОРОЂАЈА на естради
ФАНТАСТИЧНО СОЧАН: Рецепт за савршен РУЧАК по свачијем укусу - само овако вас неће НАДИМАТИ (РЕЦЕПТ)
„Када особа има напад панике, има потребу да једе. Једноставна стратегија за особе с прекомерном телесном тежином је утешити се правом храном. На пример, можете пити пектински компот, који има негативан нутритивни учинак“, каже Обложко.
Научници већ дуго обраћају пажњу на корисна својства пектина, који тело готово да не апсорбује, али потискује жељу за храном, снижава ниво холестерола и позитивно делује на срце и црева.
Храна која садржи највише пектина је репа, шаргарепа, патлиџан, бундева, јабуке, крушке, трешња, шљива, црна и црвена рибизла, брусница.
„Пектински компот“ је напитак припремљен од било које поменуте намирнице – било од поврћа, воћа или бобичастог воћа. Такође, пектин се може купити у облику праха а користи се тако што се отопи 2-3 грама у 100 милилитара вруће воде.
Пожељна дневна доза пектина је од 15 до 35 грама. Треба га користити с опрезом код болести гастроинтестиналног тракта, алергија, а такође и у комбинацији с одређеним лековима.
Пре узимања пожељно је консултовати се с лекаром – посебно ако одлучите да пијете сок од цвекле или неко друго пиће с повишеном киселином.