Шта треба јести кувано, а шта пресно? И која од ове две је ЗДРАВИЈА варијанта?
Брините о свом телу...
Већ је општепозната чињеница да је исхрана са доста свежег поврћа и воћа кључна за здравље. Иако за већину поврћа важи правило да се што мање термички обрађује, постоји неколико изузетака.
Бројна научна истраживања показала су да исхрана базирана на великом уносу поврћа смањује вероватноћу развијања дијабетеса типа 2, кардиоваскуларних обољења и неких врста рака. Неке врста поврћа здравије је јести пресне, а друге тек пошто се термички обраде.
НЕПРЕСТАНО ЖУДИТЕ ЗА СЛАТКИШИМА: То је сасвим нормално, вашем организму недостаје...
СПАВАЊЕ НА СТОМАКУ, ВЕЖБЕ: Навике због којих ти се ГРУДИ ОПУШТАЈУ, а у некима баш уживаш!
ЈЕДИТЕ И НЕ БРИНИТЕ: Списак од 25 намирница које чувају јетру
ПАРАДАЈЗ, ШАРГАРЕПУ, КУПУС ЈЕДИТЕ КУВАНЕ
Парадајз важи за једну од омиљених биљака у исхрани. За пигмент ликопен, који му даје карактеристичну црвену боју, доказано је да пружа заштиту од одређених типова рака, посебно на простати и срчаних обољења.
Занимљиво је да термичка обрада повећава количину ликопена које тело може да апсорбује. Као и свеж, парадајз у конзерви или благо термички обрађен у кухињи даје телу доста бета-каротена, витамина Це, антиоксиданаса и влакана.
Што се шаргарепе тиче, истраживања су показала да кување повећава ниво бета-каротена у њима, који тело касније претвара у витамин А.
Витамин А је кључан за функционисање многих телесних система, од метаболизма гвожђа, регулисања вида до здравља коже и јачања имунитета.
Купус је омиљени састојак салата и зелених прилога оброку. Многи људи бацају спољне листове, али је то грешка – пуни су витамина Ц, а имају и наранџасти пигмент бета-каротен и жути каротеноид, лутеин, који се везује за ублажавање макуларне дегенерације.
Осим тога, средишњи листови имају велике количине витамина Ц и Б, калцијума, фолне киселине и доста влакана.
Нутриционисти саветују да ће тело апсорбовати највише корисних материја ако се купус термички обради.
БРОКОЛИ, СПАНАЋ, ПАПРИКА, КЕЉ – ПРЕСНИ
Броколи се често назива суперхраном. Осим што има велику количину минерала, витамина и влакана, броколи садрже сулфорафан, за који је такође доказано да убија ћелије пре него што постану канцерогене и не дозвољава њихову даљу деобу.
Треба га јести пресног, јер топлота оштећује ензим тиоглукозидазу, који је кључан у формирању сулфорафана. Кување броколија такође уништава витамине.
Спанаћ је богат калијумом, који регулише притисак и ендокрини систем, а буквално је препун витаминима А и Ц. Осим ових састојака, спанаћ има доста калцијума, магнезијума и мангана.
НЕМОЈ ИГНОРИСАТИ четири симптома која ти показују да су се нагомилали ТОКСИНИ у организму! ДЕТОКСИКУЈ се!
ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Баш ове јутарње навике пробајте да избегнете, БИЋЕТЕ изненађени РЕЗУЛТАТИМА!
ЗНАТЕ ЛИ КОЛИКО ТРЕБА ТЕЛУ ДА СЕ ОПОРАВИ ОД ЗАДЊЕ ЦИГАРЕТЕ? Баците је ОДМАХ из руке и ПРОДИШИТЕ!
Сви ови састојци доприносе општем здрављу тела и сви трпе велику штету приликом кувања и термичког обрађивања.
У једној паприци, као богат извор витамина Ц (у једној паприци га има два пута више него у поморанџи), паприке не треба термички обрађивати.
Витамин Ц је изузетно нестабилан на високим температурама, па се кувањем уништавају велике количине витамина и антиоксиданаса.
Кељ је изузетно богат витаминима А и Ц и фолном киселином, кељ помаже јачању имунитета, регулисању крвног притиска, доброј крвној слици и поспешивању когнитивних функција.
Кувањем у води може да се уништи и до половине количине витамина. Пошто је кељ прилично тешко јести пресан, нутриционисти саветују да се кува на пари.