ПРВА ПОМОЋ
СТАРИ СРПСКИ МЕЛЕМИ ЗА ПРЕХЛАДУ: Ево како да зауставите кијавицу и непријатне симптоме за пар сати
Помажу у кризним ситуацијама, инстант олакшање!
Прехлада и кијавица могу бити веома непријатно искуство које данима траје. Праћена је цурењем из носа, болом у грлу и осећајем зачепљености у носу. Због овога готово је немогуће нормално функционисати, а како бисте олакшали себи пробајте неке од народних лекова које су практиковале наше мајке и баке.
За почетак, познати рецепт за запржено млеко које врло брзо помаже тако што подстиче искашљавање а уједно и елиминише непријатан осећај гребања у грлу.
Биће вам потребни шећер, млеко и маст.
Шећер, млеко и маст (свињска или гушчија)
Млеко, маст и мед
Млеко се загреје до кључања, а онда се дода маст. Када се напитак прохлади, дода се кашика меда и пије се пред спавање. Ако осећате грозницу, најбоље је да се лепо умотате у ћебе и заспите одмах после овог напитка.
Шећер, млеко и гранчица жалфије
Шећер се карамелизује, а онда се дода млеко. Док млеко још ври, у њега се стави гранчица жалфије па се након пар минута скида с рингле, процеди се и пије се док је још топао напитак.
Пошто је ово стари народни лек, варијација има много, али је учинак једнако добар.
Ртањски чај
За Ртањски чај кажу да је одличан за лечење тегоба у респираторном тракту, као и у дигестивном систему. Сви они који имају хронични кашаљ, астму, бронхитис и сличне проблеме, узимају Ртањски чај како би се ослободили симптома.
Лоше варење, дијареја, надимање се ублажавају ако се редовно користи Ртањски чај по прописаној рецептури. Особе са кардиоваскуларним проблемима, узимају Ртањски чај како би заштитили срце, очували крвне судове, снизили ЛДЛ холестерол и уредили крвни притисак.
Зна се да неки људи употребљавају Ртањски чај како би дезинфиковали посекотине, ранице и умирили места убода паукова или инсеката. Детоксикација организма се започиње избацивањем вишка течности, а Ртањски чај може у томе помоћи.
Припрема: Једну супену кашику хербе ртањског чаја прелити шољом (200мл) кључале воде. Суд поклопити и оставити да стоји 10-15 мин. Процедити и пити три пута дневно по шољу чаја пре јела. Уз то што је одличан напитак, можете га користити и као зачин уз јела са рибом или месом.
Опрез
Оно што се са сигурношћу зна јесте да претерана употреба ртањског чаја може изазвати грозницу и кардиоваскуларне проблеме, па никако немојте да пијете више од три шољице овог биљног напитка дневно.
Инхалација или напаравање
У литру воде која је прокључала додајте две кашике чаја од рузмарина или жалфије која је у овом случају и боља опција. Када је чај готов поставите лице одмах изнад шерпе из које излази пара, а преко главе и шерпе поставите пешкир како пара не би одлазила са стране већ директно на лице и нос.
Одмах након третмана ћете осетити олакшање.Обе биљке делују антисептички и помажу у случају кијавице тако што заустављају цурење из носа, сузење очију и помажу да дисајни путеви поново буду проходни.