СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ! Строго избегавајте ове сокове, а ево који се сматрају најздравијим и треба их пити што чешће
Свима је јасно да су куповни сокови пуни шећера. Ипак постоји решење за љубитеље овог напитка.
Увек је најбоље јести целовити воће и поврће јер се цеђењем и процесуирањем губи хранљива вредност. Ипак, ако морате да пијета сокове они направљени само од воћа имају предност у односу на куповне који су обично пуни шећера.
Зато је препоручљиво да пажљиво бирате и купујете само 100 одсто воћне сокове или сокове од поврћа који су богати хранљивим материјама.
- Пошто је такав сок у потпуности направљен од воћа, нема додатог шећера. Пијење сока је добар начин да добијете неке хранљиве материје из хране ако не можете да испуните дневни унос воћа или поврћа - каже дијететичарка Натали Ризо за Today.
Међутим, она истиче да је мана сока је то што садржи мање влакана од целог воћа, тако да након што попијете чашу сока, нећете се осећати сити као када жваћете храну.
Који је сок најздравији?
Иако је сок од поморанџе најпопуларнији, сок од нара, од цвекле, од вишње и сок од грејпфрута сматрају се најздравијим.
Сок од нара
Цео плод се користи за прављење сока од нара, тако да има много полифенола, или антиоксиданата, који се боре против упале. Полифеноли у соку од нара су у студијама повезани са здрављем срца и нижим крвним притиском.
Сок од цвекле
Сок од цвекле садржи нитрате, једињење које се у телу разлаже у азот оксид који отвара крвне судове и повећава проток крви у целом телу, каже Ризо.
Показало се да то смањује исцрпљеност током вежбања и снижава крвни притисак. Цвекла садржи калцијум, витамин Ц, гвожђе, калијум и магнезијум. Сок од цвекле такође садржи мање шећера од других сокова.
Сок од вишње
- Сок од вишње је један од мојих омиљених које препоручујем спортистима јер се показало да смањује бол у мишићима - каже Ризо.
Бирајте природни киселкасти сок од вишања без додатог шећера. Чаша од 200 мл садржи шест одсто гвожђа и калијума који су потребни за један дан.
Такође се сматра од помоћи за добар сан јер киселе вишње садрже мелатонин и триптофан, који помажу при успављивању.
- Пошто је овај сок киселкаст, често има пуно додатих шећера. Слична је прича и са соком од бруснице, тако да морате пажљиво прочитати етикету - каже Лиса Јанг, регистрована дијететичарка из Њујорка
Сок од наранџе или грејпфрута
- Сокови од цитруса су веома богати витамином Ц, тако да су прилично популарн - истиче Јанг.
Она препоручује сок од грејпфрута, али упозорава људе да буду свесни његове интеракције са лековима, укључујући статине. Такође, корисно је понекада попити и сок од поморанџе, али само ако нема додатог шећера, напомиње Ризо.
Сок од поврћа са ниским садржајем натријума
Сок од поврћа веома је богат антиоксидансима попут ликопена и витамина Ц. Садржи много калијума, а има мало калорија и шећера, наводи Јанг.
Сок од парадајза спада у ову категорију. Сок од поврћа је обично слан, тако да је најбоље одабрати онај са ниским садржајем натријума. Заситиће вас а може бити и одлична поподневна ужина.